Vodeći snabdevač električne energije u Španiji, Iberdrola, počeo je da koristi blokčein kako bi pratio korišćenje obnovljive energije, izveštava Europa Press 14. januara.

Prva proba koja je sprovedena u saradnji sa Kutxabank, lokalna banka sa sedištem u Baskiji koja poseduje značajan deo kapitala Iberdrola, kao i njegove podružnice Cajasur.

Tokom testiranja, Iberdrola je pratio obnovljivu energiju koja je isporučena iz dve vetroelektrane i jedne elektrane do banke koja se nalazi u Baskiji, kao i gradu Kordobi.

Kompanija je koristila “Energy Web Foundation” – blokčein platforma otvorenog koda koja je dizajnirana kako bi odgovarala regulatornim, operativnim i tržišnim potrebama energetskog sektora – u svojoj prvoj probi. Otkrili su da je blokčein omogućio kompaniji da uspostavi hijearhiju proizvođača i da automatizuje proces distribucije energije.

Prema Europa Press, proba je bila uspešna, a Iberdrola veruje da će blokčein doprineti procesu izdavanja garancije porekla – sertifikat koji informiše kupca o poreklu potrošene energije. Štaviše, decentralizovana rešenja mogu da pomognu industriji da poveća transparentnost i smanji operativne troškove uklanjanjem posrednika, navodi se u članku.

U decembru, još jedan Španski snadbevač električne energije koji navodno proizvodi energiju bez štetnih emisija za više od 6 miliona domova, ACCIONA Energia, objavio je da će primeniti blokčein kako bi pratio proizvodnju električne energije.

Blokčein se aktivno koristi u energetskom sektoru širom sveta. Na primer, nemački tehnološki velikan Siemens je sklopio partnerstvo sa Energy Web Foundation kako bi promovisao upotrebu decentralizovanih tehnologija u sektoru. Takođe, Ministarstvo za energetiku SAD-a je nedavno odobrilo 4,8 miliona dolara za univerzititetsko istraživanje tehnologija, uključujući i blokčein.

 

Pripremio: Marko Mihajlović