Provajder finansijskih usluga SIX razvija stejblkoin vezan za švajcarski franak, potvrdio je predstvanik kompanije za Cointelegraph 23. maja.

Kompanija takođe planira da lansira blokčein berzu za digitalne tokene u drugoj polovini 2019. godine, ali portparol kaže da trenutno nije u mogućnosti da raspravlja o detaljima u vezi sa tim da li će stejblkoin biti dostupan na toj berzi.

SIX takođe vodi najveću berzu u Švajcarskoj - a ranije ovog meseca, vrhovni rukovodilac je otkrio da kompanija planira da izda sopstvene tokene na novoj digitalnoj berzi. Tomas Zib, šef SIX-a za hartije od vrednosti i berze, rekao je u to vreme:

“Želimo da budemo u mogućnosti da tokenizujemo postojeće hartije od vrednosti - deonice, fiksne prihode, fondove. Možda će token jednog dana zameniti deonice.”

Očekuje se da će testiranje početi kasnije tokom leta, što će otvoriti put za predstavljanje početkom naredne godine. Nije sigurno da li će stejblkoin biti spreman na vreme za ovo lansiranje.

Prošle godine, Švajcarska berza SIX objavila je planove za uvrštenje prvog berzanskog proizvoda (ETP) na bazi kripta - pored još pet velikih novčića koji uključuju bitkoin (BTC), ripl (XRP) i itirijum (ETH).

ETP baziran na ETH-u, podržan od strane švajcarskog startapa Amun AG, počeo je sa trgovanjem 5. marta.