Četvrta najveća banka Tajlanda, Kasikornbank, nedavno se pridružila programu na bazi blokčeina Visa B2B Connect za međunarodna plaćanja, prenosi lokalni mediji The Nation 20. septembra.

Prema Nation-u, Kasikornbank je "prva" banka u zemlji koja koristi blokčein tehnologiju, pripremajući teren za široko rasprostranjenu upotrebu blokčeina u bankarskom sektoru zemlje.

Suripong Tantjanon, Visa menadžer na Tajlandu, izrazio je svoje mišljenje o partnerstvu, naglasivši da će Visa B2B podržati razvoj u "sektoru bezbednosti, upravljanja i tehnologiji distribuiranog registra".

Prema rečima višeg podpredsednika Kasikornbank-a Siriporna Vongtripopa, upotreba blokčeina za međunarodna plaćanja će pomoći njegovoj kompaniji da postane "lider u toj industriji" zbog dodatne bezbednosit za plaćanja.

Prema Visinoj veb stranici, B2B Connect je pokrenuta još 2017. godine kako bi obradila korporativna međunarodna plaćanja. Američka komercijalna banka, južnokorejska banka Shinhan, Unija banka Filipina i United Overseas Bank u Singapuru pominju se među prvim partnerima koji bi mogli da izvrše direktne transakcije od jedne ka drugoj putem Visa B2B tehnologije zasnovane na blokčein arhitekturi.

Kasikornbank, ranije poznata kao Tajlandska Poljoprivredna Banka, ima sedište u Bangkoku. Prema novijim istraživanjima Moody-a, Kasikornbank je u martu 2018. godine imala 96 milijardi dolara ukupne aktive.

Kao što je Cointelegraph izvestio u avgustu, Banka Tajlanda (BoT) je počela da dozvoljava lokalnim bankama da uspostavljaju filijale za trgovinu kriptovalutama. Prema regulativi, tajlandskim bankama je dozvoljeno da izdaju digitalne tokene, pružaju kripto brokerske usluge, pokreću poslove vezane za kriptovalute i ulažu u kriptovalute preko filijala.

 

Pripremio: Nikola Mosurović