Nacionalna banka Dubaija (NBD), jedna od najvećih bankarskih grupa na Bliskom istoku po obimu aktive, je navodno postala prva banka u regionu koja je uspešno implementirala blokčein tehnologiju u sistemu za izdavanje čekova, objavile su lokalne novine, Arabian Business, u subotu 21. aprila.

Prema njihovim rečima, sistem funkcioniše tako što se štampa jedinstveni QR kod na svakom čeku, a podaci se upisuju na blokčein. Takozvana  “Cheque Chain” tehnologija je dizajnirana da obezbedi veću autentičnost izdatih čekova, kao i sigurnosne standarde širom bankarskog sektora UAE.

Prema zvaničnoj izjavi NBD-a, banka je, u prvom mesecu razvijanja pilot projekta, registrovala oko milion čekova na ‘Cheque Chain-u’. Posle uspešnog testa, NBD traži mogućnosti da predstavi bankarsku blokčein tehnologiji drugim finansijskim institucijama u Emiratima. Abdula Kasem, glavni operativni direktor NBD-a, primetio je važnost razvoja inovativne tehnologije i istakao da je NBD prva banka u regionu koja je pružila takve usluge.

“NBD je posvećen istraživanju komercijalne upotrebe ove inovativne tehnologije. Posle uspešne pilot faze, zadvoljstvo nam je da ponudimo Cheque Chain našim korisnicima širom zemlje i postanemo prva banka u regionu koja nudi ove usluge.”

UAE, zajedno sa glavnim gradom, Dubaijem, su zauzeli veoma pozitivan stav prema usvajanju blokčein tehnologije. Prošle nedelje, potpredsednik i premijer UAE i vođa Dubaija, pokrenuo je “UAE blokčein strategiju 2021”, sa ciljem da postane svetski lider u razvoju tehnologije. U međuvremenu, blokčein tehnologija postaje sve popularnija u bankarskom sektoru širom sveta, 12. aprila: BoA je objavila patent za sistem za skladištenje, zasnovanog na blokčeinu, sa automatizovanom proverom podataka, a 30. marta partnerstvo između poljske banke PKO i blokčein kompanije, zasnovano radi pružanja usluga DLT sistema za skladištenje i sistema za verifikaciju bankarskih dokumenata.

 

Pripremila: Kristina Ristin