Počelo je glasanje za to da li će se smanjiti takozvana naknada za stabilnost za MakerDAO-v decentralizovani stejblkoin DAI baziran na Itirijumovom blokčeinu. Glasanje je objavljeno na blogu organizacije 17. maja.

Ako se odobri, najnoviji predlog bi smanjio naknadu za stabilnost za 2% na 17,5% na godišnjem nivou. Kako se navodi u saopštenju, potreba za smanjenjem naknade razmatrana je tokom razgovora o MakerDAO-u koji je održan 16. maja.

MakerDAO želi da promeni godišnju naknadu za stabilnost u pokušaju da poboljša vezanost tokena za američki dolar nakon što je njegova cena prešla nivo od jednog dolara. Naknada za stabilnost je naknada koju korisnici Makera naplaćuju kada se Dai koristi za zajmove.

U martu je Maker u dva navrata povećao naknadu za stabilnost, prvo na 3,5%, a zatim na 7,5% godišnje. U aprilu je naknada dodatno povećana za još 4% u petom glasanju ove godine, što je dovelo do 11,5%. Sledaća glasanja dovela su stopu na 19,5% na početku tekućeg meseca.

Kako je objavio Cointelegraph krajem aprila, DAI se ranije borio da održi svoju poziciju. Predsednik MakerDAO-a, međutim, tvrdi da je vrednost DAI-ja stabilizovana od početka maja.

Takođe, krajem aprila, Endi Milenius, bivši tehnički direktor u MakerDAO-u, objavio je otvoreno pismo od 3. aprila, u kojem je objasnio svoju zabrinutost zbog konflikata unutar projekta.