Korisnici blokčein organizacije MakerDao (Maker) glasali su za podizanje takozvane naknade za Maker Dai (DAI) stejblkoin na 3,5%, prema rezultatima nedavne ankete koja je završena 7. marta.

MakerDao, Decentralizovana autonomna organizacija (DAO) zasnovana na Itirijum (ETH) blokčeinu, prvi put je pokrenula glasanje o ovom pitanju korisnicima 4. marta.

Shodno tome, kompanija je u četvrtak objavila da su korisnici glasali o predlogu da se poveća naknada za 2% - sa 1,5% na 3,5% - "dok se ne ispravi trend u [Dai-u]". Prema Makeru, jedan od ključnih faktora koji predlaže povećanje bio je taj što se vrednost Dai-a spustila ispod 1 dolar.

DAI je stejblkoin zasnovan na ERC-20  tokenu koji je dizajniran da održava 1: 1 u odnosu na američki dolar.

U predlogu, MakerDao je naveo da se „podsticanje zatvaranja CDP-a putem povećanja naknade za stabilnost (čime se smanjuje neplaćeni Dai) predstavlja odgovarajuću akciju.“

U priedlogu se takođe navodi da je naknada već povećana dva puta u februaru, svaki put za 0,5%. Međutim, prema predlogu, efekat kombinovanog povećanja od 1% bio je zanemarljiv.

Maker-ov upravljački korisnički token MKR trenutno se nalazi na 16. mestu najvećih kriptovaluta na CoinMarketCap-u. Token je pao za oko 1 procenat tokom dana, trgujući na oko 675 dolara u vreme pisanja vesti.

Sa svoje strane, DAI se trguje po ceni od 0,991 dolara, što je pad od 1 procenta u poslednja 24 sata.

 

Pripremio: Nikola Mosurović