Malezija će u prvom kvartalu 2019. godine doneti regulativu za kriptovalute i ICO projekte, prema lokalnom mediju The Star, 28. novembra.

Objava citira ministra finansija Lim Guan Eng-a, koji je u sredu izjavio da je regulator zemlje, Komisija za hartije od vrednosti (SC), podelila sa njim informaciju o vremenskom okviru uvođenja novih pravila.

Taj potez će biti "deo napora SC-a kako bi olakšao alternativne načine prikupljanja sredstava i novih klasa investicionih sredstava", dodao je The Star.

Malezija je napravila pomak u regulaciji svoje domaće industrije kriptovaluta, čiji je proces započet još krajem 2017. godine.

U međuvremenu vlasti su pokušale da kontrolišu ovaj sektor, Lim je izjavio u skupštini da preduzeća koja žele da izdaju kriptovalute moraju da se konsultuju sa centralnom bankom zemlje, bankom Negara Malezija.

"Savetujem svim licima koji žele da uvedu bitkoin kriptovalutu, da se prvo konsultuju sa malezijskom Negara bankom, jer će ona doneti odluku o finansijskom mehanizmu", preneo je Cointelegraph u ponedeljak.

Ovog meseca, malezijski političar je savetovao da se odobrenje projekta za izdavanje kriptovaluta podržanih od strane vlade odloži, sve dok propisi ne stupe na snagu.

Malezija je pokušala da podstakne blokčein tokom ove godine, pogotovo u novembru, kada je Ministarstvo prosvete osnovalo univerzitetski sistem verifikacija koristeći blokčein tehnologiju.


Pripremio: Nikola Mosurović