Menjačnice kriptovaluta u Maleziji sada moraju u potpunosti da identifikuju trgovce nakon stupanja na snagu novog zakona o sprečavanju pranja novca, javljaju iz centralne banke u utorak, 27. februara.

U kopiji zakona i u zvaničnom saopštenju iz centralne banke Malezije (BNM), navodi se da svaka menjačnica koja nudi kripto-za-fiat, fiat-za-kripto i čak kripto za kripto trgovanje mora identifikovati kupca i potvrditi da je to korisnikov identitet.

Kako je Cointelegraph izveštavao u novembru 2017. godine, guverner BNM-a Tan Siri Muhamed bin Ibrahim naglasio je potrebu da se kontroliše potencijalno kriminalno korišćenje digitalnih valuta.

“Dolazak digitalnih valuta označava novu eru u finansijskom sektoru. Kao vlast, ne možemo da zanemarimo ove događaje”, rekao je guverner BNM-a.

Sada, operateri menjačnica moraju da se pridržavaju različitih uredbi koji se odnose na analizu klijenata (CDD) pre nego što se dopusti novim i postojećim da nastave aktivnosti.

Prema zakonu, potrebni su  “pouzdani, nezavisni izvorni dokumenti, podaci ili informacije”, a posebno lični identifikacioni broj (JMBG):

“Pri sprovođenju CDD-a na pojedinačnom korisniku ili opunomoćeniku, nužne su sledeće informacije:

(a) puno ime;

(b) broj nacionalne registracione kartice (NRIC) ili broj pasoša ili referentni broj bilo koje druge službene dokumentacije koja sadrži fotogarfiju kupca ili opunomoćenika;

(c) stambena ili poštanska adresa; (d) datum rođenja; (e) nacionalnost; (f) svrhu transakcje.”

Zagovornici formalnih koraka za povećanje transparentnosti tržišta kriptovalutnog trgovanja su optimisti.

U Aziji, japanski program za licenciranje menjačnica služi kao podrška argumentaciji da su takve mere neophodne kako bi se omogućilo da se kriptovalute predstave mnogo većem broju ljudi.

Susedna Južna Koreja razmatra šemu licenciranja menjačnica posle izbora u junu ove godine, nakon što je prethodno propisala da svi korisnici menjačnica moraju vezati svoj identitet sa naloga na svoj bankovni račun.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić