Ministarstvo prosvete (MoE) Malezije uspostavlja univerzitetski konzorcijum za borbu protiv prevara vezanih za diplome koristeći blokčein, objavljeno je u tvitu 8. novembra.

Prema tvitu ministarstva, sistem je dizajniran da izda i potvrdi autentičnost univerzitetskih diploma. Novi konzorcijum pod pokroviteljstvom vlade će inicijalno biti sastavljen od šest javnih univerziteta, a njihov sistem potvrđivanja diploma bi trebalo da radi pomoću NEM-ovog (XEM) blokčeina. Prema ministarstvu, novi sistem je razvio tim na čelu sa profesorom Međunarodnog islamskog univerziteta Malezije (IIUM).

Prema izveštaju lokalnih medija, Ministarstvo poljoprivrede je predložilo ideju konzorcijuma radi očuvanja ugleda i integriteta malezijskih univerziteta, zaštite prava studenata, kao i promovisanja tehnologije distribuiranog registra (DLT).

Ministarstvo prosvete je komentarisalo za medije da je glavna svrha iza osnivanja konzorcijuma "širenje usavršavanja veština", kao i razvijanje tehnologije i usvajanje od strane studenata i akademika. Dugoročno, ministarstvo je izjavilo da takođe razmatra razvoj onoga što je nazvalo "industrijski standardnim" blokčein rešenjima koja bi mogla potencijalno da generišu prihode za  članova konzorcijuma.

Nedavno je ruski državni univerzitet saopštio da će sačuvati podatke o diplomi na blokčeinu, tvrdeći da je institucija već upisala informacije o "svim diploma izdatim tokom proteklih deset godina" koristeći DLT.

Oktobra prošle godine, Masačusetski institut za tehnologiju (MIT) je navodno postao prvi univerzitet na svetu koji je izdao digitalne diplome primenom blokčein tehnologije.

                                                            

Pripremila: Majda Petrović