Druga po veličini kripto berza na svetu, Binance, podržava planove za stvaranje banke zasnovane na blokčeinu sa tokenizovanim vlasništvom, izveštava Blumberg 12. jula.

Buduća banka "Founders Bank" će biti u vlasništvu investitora koji poseduju digitalne tokene i biće smeštena na Malti, poznatoj po jasnim i transparentnim kripto zakonima.

Prema Blumbergu, Binance je već investirao u 5 odsto akcija, zajedno sa drugim investitorima, gde je porcenjena vrednost projekta pre prikupljanja sredstava 155 miliona dolara.

Projekat će postati prva decentralizovana banka u vlasništvu zajednice na svetu. Vlasnicima buduće banke biće izdati "pravno obavezujući tokeni kapitala", u zamenu za njihovu investiciju, putem platforme Neufund, koja se bavi prikupljanjem kapitala.

Kako Blumberg napominje, pre početka poslovanja, banka će morati da traži dozvolu od malteških regulatora, u skladu sa finansijskim zakonima EU.

Silvio Šembri, pomoćnik ministra u kancelariji premijera Malte, navodno je rekao da je ostrvu "čast što je izabrano za lokaciju prve globalne banke zajednice".

Kao što je Cointelegraph objavio prošlog meseca, malteški parlament je nedavno odobrio tri zakona koja uređuju tehnologiju distribuiranog registra (DLT) i kripto, čime je učvrstio nastojanje ostrva da ostane na čelu blokčein inovacija.

Binance je najavio da je u martu prošlog meseca preselio svoje sedište na Maltu otkrivajući da je berza već postavila bankovni račun na ostrvu.

Uoči današnjih otkrića, Binance je nedavno napravio svoj prvi korak u trgovanju kripto-fiatom, otkrivši novu platformu, Binance Uganda, koja podržava ugandski šiling, pored poznatih kriptovaluta.

Prema CoinMarketCap-u, kao drugoj po veličini svetskoj berzi, Binance je u proteklih 24 sata zabeležio trgovanje od 923,3 miliona dolara u vreme objave.

 

Pripremio: Nikola Tasić