Digitalna berza Malte (MDX) premešta se u kancelarije Malteške berze (MSE) uoči razmatranja pokretanja odeljka za digitalnu berzu, saopštava Times of Malta 5. marta.

MDX je u procesu dobijanja licence za hartije od vrednosti kako bi promovisala multilateralnu trgovinsku platformu koja će uvesti sekundarno tržište za trgovinu digitalnom imovinom. Osnivač MDX-a i izvršni predsednik Rik Klink izjavio je da “premeštanje u Maltešku berzu znači da se sada fizički nalazimo u samom srcu narednog talasa institucionalne finansijske inovacije.”

Ovaj potez dolazi nakon izjave Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da Malteška služba za finansijske usluge (MFSA) ima značajne probleme u nadzoru nad AML i CFT procedurama.

U svom izveštaju o proceni stabilnosti finansijskog sistema, MMF preporučuje da se zaposli kadar kako bi bilo više resursa za nadzor blokčein i kripto provajdera usluga. MMF takođe napominje potrebu za poboljšanim pristupima nadzora informacije korisnika i praćenje računa koji su osetljivi na rizik, uključujući nove tehnologije poput digitalne imovine, e-igre i sredstva vezana za IIP.

Ovog meseca, brojne pravne i finansijske kompanije su navodno izjavile za Times of Malta da banke odbijaju njihov zahtev za otvaranje računa. Izvori govore da banke ne razlikuju digitalne valute i blokčein.

U februaru, MFSA je zahtevao konsultaciju o sajbersigurnosti u vezi sa novim tehnologijama. Smernice sa konsultacije ciljaju profesionalne fondove koji investiraju u virtualne valute, izdavaoce, kao i agente i pružaoce usluga koji deluju pod Zakonom o Virtualnim finansijskim sredstvima (VFAA).

 

Pripremio: Marko Mihajlović