Malteška služba za finansijske usluge (MFSA) odobrila je prvih 14 agenata za kripto imovinu koji su prethodno tražili licencu, navodi se u zvaničnom saopštenju koje je objavljeno 2. aprila.

Odobrenje se pojavljuje 5 meseci nakon što je stupio na snagu Zakon o virtualnim finansijskim imovinama (VFA), koji je usvojen od strane malteške Vlade prošle godine. Prema lokalnim novinama Times of Malta, preko 250 prijava je prvobitno podnešeno od strane advokata i revizora. Međutim, skoro dve trećine prijava nije prošlo zvanični proces procene.

Samo 28 od njih je konačno uspelo da podnese zahtev za licencu, a 14 je dobilo odobrenje sa “manjim detaljima” koji moraju naknadno da se poprave. Nadzorni organ navodi da će njegovi predstavnici sada pružati pomoć provajderima kripto usluga u okviru VFA zakona.

Prema MFSA, agenti su sada obavezni da procene poslovne planove svojih klijenata i osiguraju da su pravilno pripremljeni pre podnošenja zahteva MFSA-u. Štaviše, agenti moraju da obavljaju dubinsku analizu svojih klijenata, proveravajući da li su u skladu sa AML i CTF procedurama.

Sam regulator naziva ovu odluku “važnom prekretnicom u naporima MFSA da postane izvrsni regulator” za kripto sektor. Zvaničnici veruju da će odluka promovisati integritet tržišta i javni interes za kripto.

Međutim, kao što je Cointelegraph prethodno izvestio, malteške banke su još uvek oprezne pri otvaranju računa za lokalne kripto kompanije. Kada je Times of Malta kontaktirao brojne pravne i finansijske kompanije početkom marta, oni su navodno potvrdili da banke odbijaju njihove zahteve za otvaranje računa, govoreći da su “previše rizični”.

Kasnije, parlamentarni sekretar za finansijske usluge, Silvio Šembri, izjavio je novinama da su banke čekale da agenti dobiju odobrenje MFSA pre nego što im ponude svoje usluge.

Kako su se malteški zvaničnici javno obavezali da će stvoriti “blokčein ostrvo”, brojna visokoprofilna blokčein i kripto preduzeća su se premestila na Maltu u potrazi za boljom kripto jurisdikcijom. U poslednje vreme, nekoliko vodećih kripto berzi, uključujući OKEx, Binance i BitBay, uspostavili su svoje poslovanje na Malti.Pripremio: Marko Mihajlović