Uprava za finansijske usluge Malte (MFSA) je objavila konsultativan dokument o mogućem uvođenju “testa za finansijske instrumente” koji bi zakonski definisao virtuelne tokene, prema saopštenju objavljenom 13. aprila na njihovoj veb stranici.

Test finansijskih instrumenata, koji je prvi put predložen u novembru u dokumentu koji se bavio regulativom vezanom za ICO, virtuelne valute i srodnim provajderima usluga, bi trebalo da utvrdi da li imovina tehnologije distribuiranog registra potpada pod EU i tradicionalne finansijske propise ili malteški Zakon o virtuelnim finansijskim sredstvima (VFAA).

Kao odgovor na pozitivne povratne informacije o testiranju finansijskih instrumenata, MFSA je u svom cirkularnom pismu od 13. aprila iznela da “razmišlja o uvođenju testa kao obaveznog zahteva VFAA, koji se primenjuje i u kontekstu ICO, kao i tokom posredovanja sa DLT imovinom”.

 

Chart

U konsultativnom dokumentu o testu finansijskih instrumenata primećuje se da MFSA “traži povratne informacije iz sektora” pre nego što objavi konačnu varijantu testa, a zainteresovana javnost može da iznese svoje mišljenje putem ankete do 4. maja.

Malta trenutno pokušava da izgradi reputaciju “blokčein ostrva”, stvarajući okruženje koje privlači kripto sektor. Malta je u februaru objavila dokument: “Malta - lider u regulativi vezanoj za DLT” i predložila predlog Zakona o digitalnim inovacijama, a VFAA da dovede kripto poslove na ostrvo.

Binance, najveća kripto berza ne svetu, je nedavno najavila da će otvoriti kancelariju na Malti, što je lično pozdravio premijer Malte Džozef Muskat. OKEx, treća najveća berza na svetu, je objavila prošle nedelje planove za proširenje na Maltu.