Na Malti će sve diplome biti smeštene na blokčein, prenosi lokalni medij na engleskom jeziku MaltaToday, 21. februara.

Inicijativa navodno predstavlja proširenje dve godine starog pilot programa kako bi bile uključene sve škole, uključujući sertifikate srednjih škola koje izdaju država, crkve i nezavisne škole. Prema izveštaju, malteška vlada potpisala je dvogodišnji ugovor sa softverskom kompanijom Learning Machine, kako bi napravili gore pomenuti pilot projekat.

Tokom ceremonije potpisivanja u Kastilji, premijer Džozef Muskat navodno je tvrdio da je Malta prva zemlja na svetu koja je sve diplome stavila na blokčein. Tekođe je rekao:

"U 2017. godini, rekli smo da će Malta postati blokčein ostrvo, i postala je".

Kako je u januaru izvestio Cointelegraph, Univerzitet u Bahreinu takođe izdaje diplome na blokčeinu. Trade Arabia je izvestila da je univerzitetska inicijativa za blokčein deo sveobuhvatne strategije digitalizacije za one koji studiraju na daljinu.

Tehnološki institut u Masačusetsu (MIT) takođe je izdao digitalne sertifikate zasnovane na blokčeinu za više od 100 diplomiranih studenata u okviru pilot programa od sredine oktobra 2017. godine. Diplome su navodno izdate putem posebne aplikacije, koja omogućava diplomiranim studentima da podele nepromenljivu i proverljivu digitalnu verziju diplome poslodavcima ili nekoj drugoj strani.

U decembru 2016. godine pojavile su se vesti da vlada Kenije koristi IBM-ovo blokčein rešenje za preduzeća kako bi razvila nepromenljiv i transparentan sistem vođenja obrazovanja.

U julu prošle godine, malteška vlada je usvojila grupu zakona koji su pružili pravnu sigurnost za kripto i blokčein poslove. Silvio Šembri, ministar za finansijske usluge, digitalnu ekonomiju i inovacije u kabinetu premijera Malte, rekao je o novim zakonima:

„Tri nacrta zakona koji će regulisati tehnologiju distribuiranog registra (DLT) su odobreni od strane Parlamenta i pretočena u zakon. Malta je prva svetska jurisdikcija koja pruža pravnu sigurnost ovom prostoru."