Malteška vlada dodelila je 19 studentskih blokčein stipendija u ukupnom iznosu od 160.000 evra, izveštava lokalna publikacija Malta Independent 23. maja.

Stipendije je dodelio Silvio Šembri, parlamentarni sekretar za finansijske usluge, digitalnu ekonomiju i inovacije, koristeći stipendijski fond od 351.000 dolara koji su ustanovili Uprava za digitalne inovacije Malte (MITA) i Univerzitet Malte u avgustu 2018. godine.

Prema Malta Independent, svi dobitnici će se dalje prijavljivati za master diplomu iz oblasti blokčeina i tehnologija ditribuiranog registra (DLT), sa odvojenim grupama studenata specijalizovanim za blokčein studije koje se odnose na pravo, finansije, biznis i ICT.

Stipendije su najavljene tokom tekućeg AI i Blokčein samita u Malti, a Šembri tvrdi da stipendije predstavljaju prve nagrade takve vrste.

Zajedno sa najavom stipendija, Šembri je takođe izjavio da će Malteška uprava za finansijske usluge ove godine izdati prve licence blokčein kompanijama. On je napomenuo da je do kraja 2018. godine broj blokčein firmi iz Malte dostigao 800.

U aprilu je MFSA odobrila prvih 14 agenata za kripto imovinu od više od 250 subjekata koji su se ranije prijavili. Odobrenje je usledilo usvajanjem Zakona o virtuelnim finansijskim sredstvima koje su malteške vlasti sprovele u leto 2018. godine.

Nedavno je turski Bahčešehir univerzitet pokrenuo blokčein centar na Bostonskom univerzitetu Northeastern kako bi pružio informativnu pomoć za blokčein tehnologiju.