Malver za rudarenje kripta je odgovoran za mnogo manje monero (XMR) novčića u opticaju nego što se ranije mislilo, tvrdi se u najnovijem istraživanju objavljenom 3. januara.

Istraživači sa Kraljevog koledža u Londonu i Univerziteta Karlos III u Madridu su analizirali veliki broj malvera u periodu od dvanest  godina.

“U ovom radu, do sada smo izvršili najveće merenje malvera za rudarenje kripta, analizirajući približno 4,4 miliona uzoraka (1 milion zlonamernih rudara)”, potvrđuju autori Serđo Pastrana i Giljermo Suarez-Tangil.

Prema njihovim kalkulacijama, monero, koji je i dalje omiljena meta zlonamernih rudarskih operacija, ima u opticaju oko 4,36% - ili oko 56 miliona dolara profita.

Ovaj podatak ke nešto manji od otprilike 5% koji se spominje kao procena u prethodnom istraživanju iz juna 2018. godine.

Ipak, Pastrana i Suarez-Tangil navode da njihovi brojevi uglavnom odgovaraju postojećim teorijama o obimu monerovog problema sa malverima.

“Jedan od glavnih razloga uspeha ovog kriminalnog biznisa je njegova relativno niska cena i visok povraćaj investicija”, zaključili su.

“...naša analiza profita je pouzdanija od onih u srodnim studijama. Naša otkrića dopunjuju ove studije, potvrđujući da je zlonamerno kripto rudarenje sve veća i kompleksnija pretnja koja zahteva efikasne protivmere i intervencijske pristupe."

Kako je ranije objavio Cointelegraph, osobine koje su fokusirane na privatnost XMR-a znače da je to sredstvo izvora za prikriveno rudarenje. Zlonamerni akteri ubacuju kod u veb sajtove, aplikacije i ekstenzije koji, kada se aktiviraju, počnu da koriste žrtvin uređaj za rudarenje altkoina.

U oktobru, Google je najavio strože restrikcije za ekstenzije u svom Chrome Web Store-u kao deo napora i borbe protiv tog problema.