Podignuta je optužnica protiv Afeka Zarda u Izraelu zbog navodne krađe 74.990,74 deša (preko 9 miliona dolara) od svog cimera, prenosi loklani medij News1 18. aprila.

Prema podacima CoinMarketCap-a, količina ukradenih novčića predstavlja 0,85% deša koji je u opticaju. News1 navodi da je navodna žrtva, Aleksej Jaromenko, rani investitor u kriptovalute koji je počeo da prikuplja kripto sredstva još 2013. godine.

Jaromenko je, kako se izveštava, podučavao Zarda o kriptovalutama i trgovanju njima pre nego što je došlo do krađe. Prema optužnici koju je podneo advokat Giora Hazan, Zard je imao ključ Jaromenkovog stana i pristup u njegovom odsustvu.

Prema izveštaju, novčići su se nalazili na Jaromenkovom novčaniku do 1. marta, kada je deš vredeo 82,5 dolara. Tužioci tvrde da je optuženi početkom meseca koristio kompjuter žrtve kako bi dobio pristup kripto novčanicima.

U ovom trenutku, Zard je navodno ukrao sredstva sa Jaromenkovih novčanika - bilo sam ili uz pomoć drugih - i poslao ih na četiri svoja novčanika. Na kraju, u izveštaju se navodi da je Zard optužen za tešku krađu, pranje novca i prodor računara kako bi počinio krivično delo.

Kako je nedavno izvestio Cointelegraph, tužilac iz okruga Menhetn podigao je optužnicu protiv grupe osoba koje su navodno prodavale drogu i prale milione dolara pomoću bitkoina (BTC).

Takođe, početkom tekućeg meseca, 33-godišnji Danac je osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora zbog pranja preko 450.000 dolara u bitkoinu.