Zajmodavci margina na američkoj kripto berzi Poloniex su izgubili oko 13,5 miliona dolara usled veoma brzog i dubokog pada cene u izuzetno kratkom vremenskom periodu (flash crash). Poloniex je informisao javnost o incidentu u blog postu objavljenom 6. juna.

Poloniex je otkrio da je 26. maja ozbiljan pad cena clams (CLAM) novčića doveo do gubitka pozajmica na margini u iznosu od oko 1.800 bitkoina (BTC) ili približno 13,5 miliona dolara u to vreme. Incident je uticao na 0,4% svih korisnika i rezultirao smanjenjem svih aktivnih BTC kredita za 16,202%.

Berza je naknadno zamrznula sve račune dužnika koji ne ispunjavaju obaveze i zadržaće ih zamrznute sve dok zajmoprimci ne otplate svoje kredite. Poloniex tvrdi da će vratiti novac pogođenim zajmodavcima čim se povrati izgubljeni novac. Iz Poloniex-a je sugerisano da je do nesreće došlo zbog više razloga i dodatno objašnjavaju:

“Brzina kojom je došlo do pada i nedostatak likvidnosti na tržištu CLAM novčića onemogućili su da se sve automatske likvidacije CLAM margin pozicija obrade kao što bi inače činile na likvidnom tržištu. Pored toga, značajan iznos ukupne vrednosti kredita je obezbeđen u CLAM-u, tako da su i pozicije zajmoprimaca i njihov kolateral izgubili najveći deo svoje vrednosti istovremeno.”

Prošlog meseca, Poloniex je prestao da nudi kupovinu devet novčića za klijente u SAD. Berza je navela da je odluka bila motivisana neizvesnim regulatornim okruženjem u zemlji, “konkretno, nije moguće biti siguran da li će američki regulatori smatrati da su ova sredstva hartije od vrednosti.”

U januaru, nazavisni analitičari iz ICORating-a su dali A rejting za 16% od svih velikih kripto trgovinskih platformi, uključujući Poloniex (A-) koja je među tri najbezbednije berze u svetu.

ICORating je procenio 135 platformi za kripto trgovanje, čija je dnevna trgovinska vrednost premašila 100.000 dolara, na osnovu četiri kategorije vezane za bezbednost: bezbednost korisničkog naloga, bezbednost registrara i domena, bezbenost na vebu i zaštita od DoS napada.