Kineske vlasti su, kako se izveštava, pretresle i zatvorile šangajske kancelarije vodeće berze kriptovaluta Binance.

Pozivajući se na neimenovane lokalne izvore, The Block navodi da je lokalna policija zatvorila Binance-ove kancelarije nakon racije u prostorijama. Između 50–100 zaposlenih berze izveštavalo je da se nalaze u Šangaju.

Binance nije odgovorio na zahteve Cointelegraph-a za komentar do trenutka objavljivanja teksta.

Zatvaranje sledi nakon akcije države 

Pretpostavljena racija usledila je nakon akcije koja je usmerena na poslovanja i aktivnosti vezanih za kriptovalute u zemlji.

Nedavno su finansijske vlasti u Kini objavile saopštenje javnosti, upućujući pojedincima da prijave preduzeća koja se bave trgovinom virtuelnim imovinama u sedište Narodne banke Kine u Šangaju - centralne banke zemlje. Aktivnosti koje je neophodno prijaviti uključuju:

„Transakcije virtuelnih valuta na teritoriji; drugi emituju „xx novčiće“ i „xx“ u obliku „scenarija za blokčein aplikaciju“. Valuta, prikupljanje sredstava ili bitkoin, virtualna valuta poput Itirijuma; treće, pružanje usluga kao što su reklamiranje, preusmeravanje, agencijsko trgovanje itd. za registrovane ICO projekte, platforme za trgovanje virtuelnom valutom itd.

Obaveštenje vlasti o aktivnostima vezanim za kriptovalute. Izvor: Chain News

Međutim, Binance je za Cointelegraph rekao da kompanija nije dobila ovo obaveštenje. Slično tome, Huobi sa sedištem u Pekingu rekao je Cointelegraphu da je kompanija upoznata sa obaveštenjem, ali ga nije dobila.

Kancelarije su zastareli koncept?

U potezu regulatorne arbitraže, Binance je otvorio kancelarije na Malti 2018. godine dok je ostrvska država povećala svoje regulatorne projekte prilagođene kriptovalutama.

Prošlog meseca pojavile su se glasine da je Binance otvorio kancelarije u kineskoj prestonici Pekingu, uprkos odlučnom anti-kriptovalutnom stavu zemlje.

Međutim, prema direktoru kompanije Čangpeng Žaou, same kancelarije su zastareli koncept. U tvitu 19. novembra, Žao je rekao, „Kancelarije i sedište su stari koncepti poput SMS-a i MMS-a. Vreme ide dalje..."

Tržišta reaguju sa vodećim novčićima u crvenom

Tržišta kriptovaluta reagovala su na vesti, pri čemu je većina vodećih novčića zabeležilo značajne dnevne gubitke.

Vizualizacija tržišta kriptovaluta. Izvor: Coin360

Bitkoin (BTC) beleži gubitke preko 6%, dok je vodeći altkoin iter (ETH) u poslednja 24 sata izgubio preko 8%. Altkoini poput lajtkoina (LTC) i EOS-a vode sa preko 9% gubitka, dok Binance-ov Binance Coin (BNB), u vreme objavljivanja vesti, je pao za 10%, trgujući na nivou od 16,58 dolara.