14. novembar: Kripto tržišta su pretrpela oštre gubitke tokom proteklih nekoliko sati. Najveći pad tržišta desio se između 10:30 pre podne i 12 časova, po istočno standardnom vremenu, a neke od top 20 kriptovaluta padale su za čak 18% u vreme pisanja, prema podacima sa CoinMarketCap-a.

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Prema podacima sa Bitcointicker-a, posle 11 časova bitkoin je pao ispod tačke od 5.600 dolara po prvi put u 2018. godini, a zatim i do 5.506 dolara oko 14 časova. Bitkoin je sada u padu od oko 11% i trguje se za 5.612 dolara u vreme pisanja.

Bitcoin price chart

Grafikon cene bitkoina. Izvor: Bitcointicker

Itirijum (ETH), druga kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, pala je ispod 200 dolara i za 13,4% je u padu u toku dana. Prema podacima CoinMarketCap-a, altkoinom se trguje za oko 179 dolara u vreme pisanja.

Ethereum 24-hour price chart

24-časovni grafikon cene itirijuma. Izvor: CoinMarketCap

Četvrta kriptovaluta po veličini, bitkoin keš (BCH), zabeležio je najveće gubitke u top 20 tokena po tržišnoj kapitalizaciji. Novčić, za koga je zakazano ažuriranje koje će verovatno dovesti do hard-forka, opao je za više od 16% i trguje se za 433 dolara u vreme pisanja, prema CoinMarketCap-u.

Ukupna tržišna kapitalizacija je danas pala na čak 187 milijardi dolara, što predstavlja najnižu tačku od početka novembra 2017. godine, prema CoinMarketCap-u. U vreme pisanja, ukupna tržišna kapitalizacija se malo povratila na 190 milijardi dolara.

Total market capitalization annual chart

Godišnji grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: CoinMarketCap

Dok su tržišta zabeležila ogroman pad, bitkoin je zabeležio rast u pogledu tržišnog učešća. Prema CoinMarketCap-u, dominantnost bitkoina porasla je na 54%, dok je na početku dana iznosila 51%. U vreme pisanja, bitkoin čini 53% tržišnog udela.

Percentage of total market cap (dominance) 24-hour chart

Procenat ukupne tržišne kapitalizacije (dominacija) za 24 časa. Izvor: CoinMarketCap

Nedavno kretanje tržišta predvideo je veliki broj stručnjaka iz industrije, koji takođe sugerišu da će se opadajuće tržište nastaviti i nakon ove godine. Tehnički stručnjak Vili Vu, osnivač veb-sajta Woobull, nedavno je predvideo da se kraj ovakvog tržišta može okončati "oko drugog kvartala 2019", na osnovu "sastavljanja prikaza blokčeina".

Ranije ove godine, kripto investitor i osnivač Galaxy Investment Partners-a, Majk Novograc predviđao je da bitkoin neće uspeti da se probije iznad 10.000 dolara do kraja 2018. godine, tvrdeći da će se trend preokrenuti u drugom kvartalu 2019. godine, kada će industrija dobiti više institucionalnog učešća.