Blokčein je napravio još jedan korak ka potpunom usvajanju u svetu bankarstva i finansija jer je vodeći hedž fond AQR (208 milijardi dolara pod upravom) najavio da će započeti istraživanje kako da primeni tehnologiju u njihovoj trgovinskoj platformi.

Kompanija se nada da bi implementacijom blokčeina učinila svoje interne sisteme još efikasnijim, s obzirom da blokčein obezbeđuje sigurnost bez većih problema što zaposlenima dodatno znači. Ipak, kompanija je upravo krenula sa testiranjem blokčein potencijala. Prema saopštenju suosnivača AQR-a Dejvida Kabilera:

"Koliko dugo - tehnologiji - treba da stigne do nekog nivoa i da postane standard nije baš najjasnije, ali postoji potencijal za veću efikasnost koju donosi blokčein."

Hedž fondovi biznis i tehnologija

Hedž fondovi su bili veoma raspoloženi za prihvatanje tehnologije blokčeina i kriptovaluta među institucionalnim investitorima. Potreba za stvaranjem profita za investitore i visoki povraćaji sredstava su podsticaji za nova ulaganja, a samim tim i efikasnost. Nedavni izveštaji pokazuju da se u bliskoj prošlosti otvorilo više od 120 novih hedž fondova za kriptovalute. Prošle nedelje, hedž fond Man Group, sa sedištem u Londonu izdao je saopštenje da će se uključiti u procese trgovine bitkoinom, sledivši primer CME grupe koja je otvorila sopstveno regulisano tržište bitkoin fjučersa. Ovo tržište se otvara za testiranja 20. novembra.


 

Pripremio: Miodrag Radonjić