Provajder finansijskih usluga Mastercard je podneo zahtev za patent za blokčein sistem koji bi omogućio brža i sigurnija plaćanja na svojim karticama, prema podacima američkog zavoda za patente i žigove USPTO objavljenim 7. juna.

Zahtev za patent pod nazivom "Metod i sistem za verifikaciju platne kartice preko blokčeina" opisuje prenošenje pomoću javnog blokčeina i pronalaženje procesa plaćanja kako bi potvrdili i obezbedili informacije korisnika.

U dokumentu je Mastercard primetio ranjivost postojećih sredstava "bežičnog prenosa akreditiva za plaćanje", tvrdeći da mogu biti "predmet prekida". Implementacijom blokčeina, kompanija teži da omogući siguran način prenošenja akreditiva za plaćanje koji takođe uključuje "minimalno učešće potrošača". Nedavna blokčein aplikacija Mastercard kompanije namerava rešiti tehnički izazov pružanja sigurnosti i pogodnosti:

"Stoga postoji potreba za tehnološkim rešenjima koji omogućavaju prenošenje akreditiva za plaćanje uređaju za prodaju mesta koji zahtevaju minimalno učešće potrošača, a i dalje održava visok nivo sigurnosti, posebno protiv krađa snimanjem podataka sa kartica."

"Skimming" je praksa koja "omogućuje zlonamernom akteru povlačenje akreditiva za plaćanje sa instrumenta plaćanja, čak i kada je sigurno lociran u novčaniku ili tašni potrošača ili da prekine akreditive za plaćanje pošto se bežično prenose na uređaj za prodaju."

Prema patentnom dokumentu, proces enkripcije kodira informacije o karticama i čuva ih na blokčeinu, nakon čega se izdaju dva ključa, javni i privatni ključ. Kada se kartica koristi za kupovinu, vrši se zahtev za preuzimanje, nakon čega će sistem koristiti ključeve za dekodiranje i verifikaciju informacija o kartici.

Ranije ove sedmice, podpredsednica Mastercard An Kerns na konferenciji Money20/20 rekla je da je kompanija "napravila blokčein koji može pokrenuti čitavu mrežu". Ona je izjavila da je kompanija odlučila da integriše blokčein integraciju "na skali" dok se napominje potreba za verifikacijom "stvarnim primerima". Kerns je objasnila da firme ne mogu samo "zameniti postojeću tehnologiju sa blokčeinom jer oni možda ne stvaraju bolje korisničko iskustvo."

 

Pripremio: Nikola Tasić