Finansijski servis provajder Mastercard je skoro objavio da će zaposliti 175 novih kadrova u Dablinu u cilju povećanja svog prisustva u Irskoj. Između ostalog, kompanija traži blokčein specijaliste - navodi se u izveštaju lokalnog medija Irish Tech-a (april 12).

U svrhu podsticanja inovacija u oblasti plaćanja, kompanija traži angažovanje većeg broja profesionalaca kao što su softverski inženjeri, stručnjaci za arhiviranje, stručnjaci za informacionu sigurnost i stručnjaci za blokčein.

Irski ministar za biznis, preduzeća i inovacije, Heder Hemfri, navodi da je zemlja postala "veoma atraktivna lokacija za međunarodne finteh i platne kompanije", naglašavajući povoljne vladine politike kao jedan od razloga.

"Vlada je naporno radila kako bi osigurala da imamo prave uslove za privlačenje sektora zasnovanih na znanju u Irskoj, posebno kvalifikovanu radnu snagu koja može zadovoljiti potrebe kompanija poput Mastercard-a. Irska je sada veoma aktraktivna lokacija za međunarodne finteh i platne kompanije iz celog sveta, a najave poput ove danas ilustruju da naša politika nastavlja da pruža dobre rezultate."

U martu je Mastercard naveo da je otvoren da prihvati ideju o nacionalnim digitalnim valutama. Kao primer se navodi Venecuelanski petro (nacionalna kriptovaluta izdata od strane vlade Venecuele koja je podržana naftom). U 2016 godini Mastercard je podneo zahtev za pantentom za instant plaćanje kreditnim karticama koristeći blokčein tehnologiju.

 

Pripremio: Bojan Zečević