Američka korporacija za multinacionalne finansijske usluge Mastercard želi da primeni principe kriptovaluta na centralne banke, ovaj patent je objavljen u četvrtak, 25. oktobra.

Prema dokumetu objavljenom od strane Američke kancelarije za patente i žigove (USPTO), sistem za obradu plaćanja planira da omogući trgovcima interakciju sa onim što oni nazivaju ‘blokčein valute’ putem metoda za istovremeno skladštenje kriptovaluta i fiat novca.

Ovde se konkretno upućuje na “metode upravljanja delimičnim rezervama blokčein valute”.

Mastercard je slao pomešane signale javnosti o kriptovalutama u poslednjih nekoliko godina; a ovog meseca je dobio još jedan patent vezan za blokčein, dok zajedno sa Visa-om daje naznake da će kriptovalute i ICO projekte možda klasifikovati kao visoko rizične.

U ovoj novoj prijavi za patent, kompanija želi da primeni principe fiat bankarskog sistema, za koji smatra da su “posebno dizajnirani i konfigursani kako bi se sigurno čuvala i zaštitila potrošačka i trgovačka informacija i akreditiv.” U zahtevu za podnošenje patenta se nastavlja:

“Korišćenje tradicionalnih platnih mreža i tehnologija platnog sistema u kombinaciji sa blokčein valutama mogu trgovcima i potrošačima obezbediti profit od decentralizacije blokčeina, održavajući sigurnost informacija o računu i pružajući jaku odbranu od prevara i krađa.”

Ovo može iznenaditi neke komentatore, kao i kod filijala Federalnih rezervi -  tamo gde ne postoji dokaz da zajmodavac poseduje određenu količinu sredstava koja odgovara obećanoj količini novca koja je namenjena kupcu - već ima transparentno rešenje u bitkoinu.

Noble banka, bivša glavna rezervna banka za kriptografski stejblkoin teter (USDT), koji je povezan sa američkim dolarom, tvrdila je da nije koristila frakcione rezerve i da može da dokaže da ima dolar za svaki USDT token, iako je stejblkoin izbegao javnu reviziju.


 

Pripremila: Marija Gvozdenović