MasterCard je podneo zahtev za licenciranje patenta za blokčein sistem koji čuva i verifikuje podatke o identitetu, saznajemo iz zahteva koji je objavio američki Ured za patente i žigove (USPTO) 12. aprila.

Iz Mastercard-a navode:

“Tradicionalno, dokaz o identitetu je bio obezbeđen putem ličnih dokumenata, kreditnih kartica, vizitkarti… (takav) dokaz može biti netačan… ili može da bude u potpunosti izmišljen na načine koji se mogu teško identifikovati... postoji potreba za tehničkim rešenjem koje će omogućiti neizmenljivo skladištnje identiteta i podataka o akreditaciji.”

Patent nastavlja da obezbeđuje načine na koje distribuirano skaldištenje podataka o identitetu na blokčein sistemu može da funkcioniše u cilju sprečavanja takve zloupotrebe. Sa samo odabranim nodovima koji unose i ažuriraju sistemske podatke, patent predlaže poluprivatno, a ne javno, blokčein rešenje.

Nodovi, koje je odobrio MasterCard, bi zahtevali od svakog entiteta da obezbedi, kao minimum, javni ključ i geografsku nadležnost kako bi generisao datoteku podataka. Svakom od ovih “podređenih” entiteta bi bio dodeljen digitalni potpis od stane “nadređenog” entiteta. “Heš modul” MasterCard-ovog servera za obradu bi onda generisao “identitetsku vrednost” za svaki entitet i stvorio vremenski obeležen blok, sa podacima o najskorijem bloku dodatom na blokčein.

Na ovaj način, zaključuje se da blokčein može da funkcioniše tako da “održava neprestano rastuću listu podataka, ojačanu protiv varanja i revizije”.

MasterCard je podneo zahtev za licenciranje patenta za instant plaćanja zasnovan na blokčein tehnologiji, novembra 2017. godine, sa blokčein sistemom koji nudi usluge plaćanja između preduzeća na jednom mestu od oktobra 2017. godine. U nedelju, 15. aprila, Cointelegraph je izveštavao da irski MasterCard regrutuje 175 novih zaposlenih u Dablinu, sa posebnim apelom na specijaliste za blokčein tehnologiju.

Sve u svemu, izgleda da je kompanija čvrsta u svom stavu protiv bitkoina, a za blokčein. MasterCard Labs je navodno podneo preko “30 patenata vazanih za blokčein tehnologiju i kriptovalute” do danas, a generalni direktor kompanije je ismejavao nevladine altkoine, nazivajući ih “smeće”. Ovaj stav je još jednom naglašen u martu, kada je senior direktor MasterCard-a istakao da kompanija prihvata samo digitalne valute koje je izdala centralna banka.


 

Pripremila: Kristina Ristin