Platni giganti MasterCard i VISA ubrzo će grupisati kriptovalute i inicijalne ponude novčića (ICO) u novu kategoriju "visokog rizika". Prema izveštaju Finance Magnates-a, 12. oktobra.

Prema Broker Complaint Registry, neki detalji uskoro plasirane klasifikacije od strane MasterCard-a već su postali javni u maju ove godine. Registar beleži da će binarne opcije, CFD-ovi, forex, kriptovalutne opcije i ICO projekti spadati u novu kategoriju "trgovaca hartijama od vrednosti visokog rizika" počev od 12. oktobra 2018. godine i biće predmet dodatnog monitoringa.

Prema Financial Magnates-u, grupisanje znači da se refundacije sada mogu izvršiti do 540 dana nakon trenutnog datuma transakcije.

Anonimni izvori koji su upoznati sa ovim pitanjem potvrdili su za Financial Magnates da će nova MasterCard klasifikacija započeti u ponedjeljak, 15. oktobra, dok VISA planira implementaciju sličneog grupisanja u decembru ove godine.

Grupisanje ima za cilj da obuhvati sve kompanije koje vode svoje poslovanje bez licenci ili ih ne zahtevaju, prenose izvori.

Neke povezane kompanije su već obavestile svoje korisnikema da će prestati da prihvataju kreditne kartice, u skladu sa Financial Magnates-u, što znači da će klijenti čiji brokeri sarađuju sa kompanijama koje nisu dobro regulisane morati u potpunosti da se oslanjaju na bankarske transfere ili prelazak na alternativne opcije plaćanja.

Izveštaj objavljen od strane MasterCard-a ide ruku pod ruku sa opštim anti-kripto stavom koji javno izražava kompanija. U julu 2018. godine, CEO MasterCard-a Ajaypal Banga tvrdio je da su anonimne kriptovalute koje nisu izdate od strane države "đubre", zbog svoje visoke volatilnosti i nemogućnosti da posluju kao sredstvo razmene.

Visa je prestala da podržava kripto debitne kartice kroz partnerstvo sa WaveCrest provajderom platnih kartica u januaru ove godine, kao i proizvode CryptoPay, Bitwala, TenX, Wirex i drugih.

Ranije danas, Cointelegraph je objavio intervju sa poznatim američkim ekonomistom Nouriel “Dr. Doom” Roubinijem, koji je predvideo finansijsku krizu 2008. godine. U intervjuu, Rubini je ponovo negativno govorio o kriptovalutama, poredeći ih nepovoljno sa tradicionalnim finansijskim tržištem i tvrdeći da je glavni altkoin Itirijum (ETH) prevara.

 

Pripremio: Nikola Mosurović