Matrix AI Network iz Hong Konga razvija prototip novog hibridnog PoS/PoW konsenzus algoritma. Ovo je izjavio za Cointelegraph Oven Tao, generalni direktor kompanije.

Tao je opisao Matrix za Cointelegraph kao:

"Dizajniran da bude blokčein nove generacije, MATRIX koristi najnovije AI (veštačka inteligencija) tehnike za ‘revolucioniranje pejzaža’ kriptovaluta. MATRIX se razlikuje od prethodnih blokčein tehnologija tako što nudi inovativnu tehnologiju koristeći veštačku inteligenciju i samooptimizujuće blokčein mreže, koje omogućavaju kolaboraciju između više lanaca i odvajajući podatke i kontrolne blokove."

Ovenu Tao smatra da je ovaj algoritam unikatan, jedinstven razvoj koji će uskoro patentirati Matrix. Pristup kompanije u implementaciji svoje inovativne ideje zasnovan je na algoritmu slučajnog grupisanja, koji se sprovodi na distribuiran način. Oven Tao navodi da algoritam garantuje pravičnost u smislu da je verovatnoća da bude izabran kao delegat proporcionalna njegovom udelu (i drugim faktorima). Pored toga, izabrani nod dalje dodeljuje svoj PoW svojim biračima. "Naš dizajn kombinuje i PoS i PoW za efikasnost i pravičnost" - zaključuje Tao.

Hibridni algoritam, prema Ovenu Tao, je dizajniran da ubrza kašnjenje potvrda transakcije. Tao dodatno objašnjava suštinu funkcije algoritma:

"Uz slučajno grupisanje zasnovano na PoS-u, mali broj nodova biće izabran za delegate. Transakcije se emituju samo među ovim delegatima. U prethodnim blokčein transakcijama, transakcije su morale da se prenesu do svakog noda na P2P mreži, a kašnjenje se povećava sa povećanjem broja nodova. Sa našim algoritmom, mali broj nodova omogućuje znatno manje kašnjenje zbog smanjenih troškova emitovanja transakcija."

Nazad na BlockShow

Prvi put je Matrixov algoritam predstavljen javnosti tokom BlockShow Asia 2017 (organizovanom u Singapuru u novembru 2017. godine), gde je kao govornik nastupao Steven Deng, šef kompanije AI Scientist. Tada je PoW/PoS konsenzus naglašen kao važan deo razvojnog plana kompanije za 2018. godinu - tačnije, tzv. "Age of Speed", planiran za sredinu 2018. godine. Imajući u vidu činjenicu da Matrix trenutno radi na prototipu hibridnog razvoja kompanije, sigurno se može reći da će se ovog leta lansirati prva kompletna verzija algoritma - najverovatnije u junu.

Veliki planovi za 2018

Nakon završetka BlockShow Asia, Oven Tao je podelio više detalja o budućim planovima kompanije i nazvao 2018. godinu "važnom godinom za Matrix". Godišnji plan kompanije podijeljen je na 4 "doba" koja, prema Taou, odgovaraju važnim fazama razvoja Matrixa.

Prva faza, pod nazivom "Age of Genesis", uključiće izgradnju i oslobađanje infrastrukture Matrix blokčeina. Drugi, gore pomenuti "Age of Speed", biće posvećen razvoju i izdavanju PoS/PoW konsenzus algoritma za očekivani ciljani transakcioni protok od 500.000 transakcija u sekundi. Treća faza, "Age of Civilization", uključiće izgradnju AI zasnovane generacije koda i okvira za proveru bezbednosti. Prema Ovenu Tao, glavni cilj ove faze je integrisanje AI tehnike sa Matrix blokčeinom, tako da se autonomno pojavljuju naredbe. Četvrta i završna faza "Age of Wonder" označi će razvoj prototipa hardvera za rudarenje kao i mehanizama za rudarenje utemeljenih na AI.


 

Pripremio: Nikola Mosurović