Međunarodni novinar i medijski branilac bitkoina Maks Kajzer održao je prezentaciju na Labitconf konferenciji u Montevideu, Urugvaj, tokom koje je objasnio uticaj koji kriptovalute generišu na globalnoj sceni, a posebno u latinoameričkoj regiji.

U razgovoru pod naslovom „Zašto je bitkoin bitan na tržištima u razvoju“, Kajzer je stupio na pozornicu u svom ležernom stilu, sa sportskom jaknom i šortsom, ali uglavnom vrlo kritičnim tonom prema novcu fondova i tradicionalnom ekonomskom i finansijskom sistemu.

Kajzer je naglasio da je prva uloga bitkoina da očisti nered koji je u svetu ostavio ua sobom fiat novac. Jedna od tačaka koju je naglasio tokom prezentacije bila je: "Inherentno nasilje fiat novca mora biti zamenjeno mirnom prirodom bitkoina."

S druge strane, primetio je da političari u Sjedinjenim Državama počinju da uzimaju u obzir o kojim se sve kriptovalutama radi i citirao predstavnika Breda Šermana, koji je priznao da je svrha bitkoina da im oduzme moć.

Za Kajzera, "bitkoin je valuta globalne revolucije i noćna mora novca od poverenja", kako je rekao tokom Labitconfa, to je "novac otpora".

S druge strane, on je rekao da kada govorimo o regulativama i regulatorima, moramo imati na umu da se ti regulatori plaćaju u fiat novcu.

Kajizer je takođe iskoristio priliku da razgovara o Argentini, rekavši da je Argentina dobro mesto za usvajanje bitkoina jer je ta zemlja poslednjih decenija preživela perioda ekonomske i socijalne krize.