Džon Mekafi, američki preduzetnik i pristalica kriptovaluta, pobegao je iz zemlje kako bi vodio predsedničku kampanju 2020. godine, rekao je u video poruci 22, januara. Mekafi tvrdi da je optužen od strane američkih poreskih vlasti i planira da vodi svoju kampanju sa broda u međunarodnim vodama.

Kontroverzni član kripto zajednice, koji planira da se kandiduje za predsednika SAD-a sledeće godine, rekao je da je saznao da je velika porota bila sazvana protiv njega od strane Poreske uprave SAD-a (IRS).

Iako je rekao da ne zna pravu prirodu optužbi protiv njega, Mekafi je dodao da nije platio poreze za proteklih osam godina.

“Nisam to držao u tajnosti; nisam prijavljivao profite”, rekao je u prvom od nekoliko video blogova koje je objavio na Tviteru u utorak, dodajući:

"Poreska uprava je sazvala veliku porotu u državi Tenesi kako bi optužili mene, moju ženu i još četvoro ljudi koji rade na mojoj kampanji za neodređene zločine povezane sa IRS-om."

Mekafi je govorio sa broda na nepoznatoj lokaciji, navodno u međunarodnim vodama, odakle je rekao da će voditi predsedničku kampanju kroz korišćenje proksi servera na teritoriji SAD-a.

Tehnološki mogul je izgradio ime kao otvoreni zagovornik kriptovaluta proteklih godina. Poznat je po svojoj izjavi gde se javno kladio: “Poješću svoj k***c na nacionalnoj televiziji ako cena bitkoina (BTC) ne dostigne 1 milion do 2020. godine.

Ova opklada se proširila izvan društvenih mreža kada je čak napravljen poseban sajt za praćenje koji podseća publiku kolika je varovatnoća da će Mekafi morati da se drži te opklade.

Ostale aktivnosti su bile manje uspešne. Prošle godine Mekafi je navodno podržao “neprobojni” bitkoin novčanik Bitfi, slično se kladeći sa onlajn zajednicom da ne može biti hakovan.

Kada je neko očigledno to učinio, usledila je bitka na društvenim mrežama pre nego što je Bitfi na kraju povukao svoje tvrdnje o bezbednosti.