Qiwi Blockchain Techologies (QBT) pokrenuo je kripto investiciju pod nazivom "HASH" - izveštava lokalni medijski servis Komersant 29. jun. QBT je filijala ruskog vodećeg provajdera usluga plaćanja Qiwi-ja.

HASH, izgrađen po modelu "klasičnog investicionog bankarstva" prema Kommersant-u, obezbediće platformu za ICO projekte. Jakov Barinski, glavni finansijski supervizor QBT-a (CFO), objasnio je da će HASH "pomagati kompanijama u fazi prikupljanja sredstava".

Kako navodi Kommersant, HASH planira saradnju sa međunarodnim fondovima koji su specijalizovani za kripo investicije. Prema Barinskom, kompanija već radi sa deset takvih fondova, a najveći od njih ima obrt od oko 100 miliona dolara.

Barinski navodi da će HASH u narednoj godini pružati usluge kripto trgovanja, nakon što kompanija obezbedi potrebnu licencu. Ruska vlada će prvog jula usvojiti obimniji zakon koji će se odnositi na regulacije blokčeina i kripta.

Osnovan u Moskvi 2007. godine, Qiwi je postao jedan od najvećih platnih onlajn servisa u Rusiji sa operacijama uglavnom u Rusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Moldaviji, Belorusiji, Rumuniji, Americi i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nedavno je kompanija registrovana među 39 međunarodnih firmi koje su se udružile sa konzorcijumom R3 kako bi testirali svoju "know your customer" KYC aplikaciju.

Filijala Qiwi-ja, QBT je pokrenuta u martu 2017. godine sa 100 miliona rubalja finansija (1,6 miliona dolara) u cilju razvijanja interih blokčein proizvoda.

U julu 2017. godine, Qiwi ostvaruje saradnju sa IT školom Scream School u cilju otvaranja "blokčein akademije" koja nudi jednomesečni kurs za IT profesionalce koji se fokusiraju na principima blokčeina i razvijanja IT rešenja zasnovanih na pomenutoj tehnologiji.

 

Pripremio: Bojan Zečević