Blokčein poljoprivredni projekat pod nazivom GrainChain udružio se sa meksičkom državom Tamaulipas kako bi proširio svoju uslugu praćenja žitarica u zemlji, izveštava Forbes 2. maja.

Prema izveštaju, vlada Tamaulipasa sada koristi GrainChainov softver za praćenje glavnih žitarica kao što su šećerna trska, soja i kukuruz.

Očekuje se da će implementacija GrainChain-ovih alata za praćenje koje je omogućio blokčein dovesti do veće transparentnosti u lancu snabdevanja žitom automatizovanjem zapisa podataka i pružanjem veće jasnoće u načinu praćenja žitarica od polja do krajnjeg tržišta.

Softver GrainChaina navodno može verifikovati autentičnost zrna i identifikovati njegov izvor. U kombinaciji sa tehnologijom IoT, primena blokčein tehnologije će navodno omogućiti preciznije praćenje podataka i pouzdanost robe, kao i ubrzati različite procese. Direktor GrainChain-a Luis Macias rekao je da će softver kompanije značajno poboljšati vreme poravnanja transakcija žitarica.

Osnovan 2003. godine, sistem finansijskog poravnanja GrainChain-a omogućava proizvođačima, kupcima i prodavcima da koriste pametne ugovore u procesima transakcija žitarica. Krajem 2018. godine firma Medici Ventures, kompanija koja se bavila prekomorskim kapitalom u vlasništvu Overstock-a, kupila je 2,5 miliona dolara u kapitalu kompanije GrainChain, čime je kupila 10% kompanije.

Cointelegraph je preneo da se Svetski ekonomski forum (VEF) udružio sa više od 100 globalnih lidera u lancu snabdevanja i logistici da standardizuju blokčein aplikacije u industriji.

 

Pripremila: Majda Petrović