Dva ministarstva su dobila zeleno svetlo od Dmitrija Medvedeva za istraživanje upotrebe blokčein tehnologije u državnom aparatu.

Citiran od strane lokalnih novina Lenta i drugih, čovek broj dva u Rusiji je rekao da je neophodno da se “istraži u kojoj meri će biti primenljiv u našem državnom aparatu.”

Organizacije koje su uključene u istraživanje i predstavljaju deo šireg projekta “Digital Economy” su Ministarstvo komunikacija i Ministarstvo ekonomskog razvoja.

“U svakom slučaju, ovo je očigledno nova i popularna tema; Ja sam uticao na resorne ministre (...) da posmatraju mogućnost primene tehnologije u sklopu pripreme projekta digitalne ekonomije”, nastavio je Medvedev.

To predstavlja poslednji u nizu komentara koji su za Blokčein, nakon vodećih banaka u Rusiji i same centralne banke Rusije.

Direktor Sberbanke Herman Graf je izjavio u februaru da predviđa komercijalnu primenu Blokčeina u Rusiji do kraja 2019. godine, dok je potpredsednik Vnešekonombanke Nikita Smirnov opisao bitkoin kao “pozitivnu bakteriju”.

Na početku godine, viceguverner centralne banke Olga Skorobogatova je ukazala da pravni regulatori ne pokušavaju da zabrane bitkoin u budućnosti. Njihov cilj je da razmotre razvoj odgovarajućeg propisa.