Član odbora glavnog savetodavnog političkog tela u Kini je predložio stvaranje nacionalne kripto menjačnice i dodatnih regulatornih sistema na jednoj od sednica Kineskih zakonodavnih i savetodavnih tela koja se održava dva puta godišnje - izveštava lokalni mediji Lie Yun Wang (3. mart).

Vang Pendži, član Kineske narodne političke konsultativne konferencije (CPPCC), predložio je da Narodna banka Kine (PBOC) i Kineska regulatorna komisija za hartije od vrednosti (CSRC) treba da stvore "sistem odobravanja" za upravljanje sredstvima na blokčeinu i na polju kriptovaluta, kao i da pokrenu postupak uspostavljanja nacionalne platforme za trgovinu digitalnim sredstvima.

Pendžijeva izjava dolazi nakon nedavne stroge kripto zabrane u Kini, blokiranja stranih menjačnica od septembra 2017. godine do zabrane ICO-a.

Pendži je pomenuo povećanje ukupne tržišne kapitalizacije digitalnih sredstava kao što je itirijum, bitkoin i lajtkoin, naglašavajući činjenicu da je njihova tržišna kapitalizacija premašila očekivanja kineskog najvećeg internet provajdera Tencent-a u januaru 2018. godine koji je njihovo povećanje naveo kao razlog zašto bi Kina trebalo da obrati pažnju na tehnologije zasnovane na blokčeinu. On je takođe pomenuo kripto regulativu Južne Koreje i činjenicu da američka Nasdaq kompanija razmatra trgovanje bitkoin fjučersima kao i druge podsticaje.

Pendži je napomenuo probleme sa kojima se Kina suočava zbog blokčeina, navodeći "nedostatak nezavisnih prava intelektualne svojine...neće biti dobar za kinesku finansijsku sigurnost gledano na duge staze." On, takođe, naglašava nedostatak jasnoće koja okružuju pravni status kriptovaluta, kao i nedostatak znanja korisnika koji bi mogao "lako" dovesti do prevare od strane "beskrupuloznih elemenata odevenih u odeću 'blokčeina', uzrokujući ozbiljne ekonomske gubitke".

Moguće rešenje ovih problema, prema Pendžiju, je stvaranje pomenutog "sistema odobravanja" kao i implementacija sistema "stvarnog imena" zajedno sa temeljnom edukacijom investitora o blokčeinu i virtuelnim valutama.

Predložio je da se uspostavi i nacionalna platforma za trgovanje digitalnim sredstvima, zajednički regulisana od strane PBOC-a i CSRC-a:

"Tako možemo pružiti formalni kanal za kompanije da prikupe sredstava, a pojedinačnim investitorima da postignu prinos."

CSRC je potpisao sporazum o saradnji u finansijskoj tehnologiji sa Australijom prošle godine u novembru, čiji je cilj promovisanje finteh inovacija između dve zemlje. PBOC-ova zabrana stranih kripto menjačnica, pored drugih ICO-a i ograničenja "servisa za trgovanje", delimično je dovela do pada bitkoina ispod 7.000 dolara u februaru ove godine prvi put od novembra 2017 godine.


 

Pripremio: Bojan Zečević