Možda deluje neobično ali Mercedes planira da uskoro omogući servis za plaćanje usluga koji će se zvati Mercedes Pay, stoga planira akviziciju PayCash Europe SA.  

PayCash Europe pruža niz usluga kao što su mobilna plaćanja, E-novac, usluge koje se odnose na kriptovalute i usluge koje se ondose na ‘Voucher’ i ‘Loyalty’ usluge. Akvizicija PayCash Europe će biti realizovana preko Daimler AG majke preduzeća Mercedes-Benz-a putem Daimler Financial Services.

Zašto je Mercedesu potreban Paycash?

Ne izgleda da je zainteresovanost za Bitkoin glavni cilj Mercedesove kupovine kompanije za kripotvalute iako to nisu eksplicitno negirali.

Bodo Uber, član upravnog odbora za finansijske usluge kompanije Dajlmler otkriva u saopštenju kompanije:

“Mercedes Pay je ključna komponenta naše digitalne i ‘mobiliti’ strategije. Dajmlerov novi sistem plaćanja naglašava našu ambiciju, kao vodećeg provajdera digitalnih ‘mobiliti’ usluga, da proizvodemo i usluge koje nudimo učinimo još privlačnijim.”

PayCash koji će postati Mercedes Pay biće integrisan u Daimler Mobility Services GmbH, koji će biti ćерka Daimler Financial Services i imati veliki broj usluga mobilnosti u car-sharingu, relativno novom modelu iznajmljivanja automobila, kao “car2go”.

Mobilnost na dohvat ruke

Postoje svojstvene sinergiije između Daimler-a i PayCash Europe-a. PayCash-ov sistem dozvoljava ljudima da nabave stvari online ili u radnji sa njihovim mobilnim telefonima. Njihova aplikacija, koja je dostupna na Google i Apple app prodavnici takođe dozvoljava slanje i primanje novca. Sa Dajmlerovim preduzećima kao što su Car2Go moguće je iznajmiti automobile preko mobilne aplikacije. Ova aplikacija dozvoljava korisnicima da bez vozača navode auto koji se nalazi u blizini do njihove destinacije. Car2Go trenutno koristi 1,2 miliona korisnika.

Klaus Entanman, predsednik upravnog odbora Dajmler Financial Services-a, na temu spajanja govori za štampu:

“Naša filozofija je da omogućimo “Mobilnost na dohvat ruke”. “Mercedes pay” dozvoljava kupcima da lako i bezbedno plaćaju za naše ponude mobilnosti i usluga koristeći svoje smart telefone. Mercedes pay će uglavnom koristiti korisnicima, koji će u budućnosti samo trebati da daju svoje podatke o plaćanju jedanput da bi mogli da koriste niz usluga koje pruža Dajmler-ov servis. To je omogućeno “eNočanicima”, virtualnim izvorima plaćanja. “     

Da li možete kupiti Mercedes sa Bitkoinima?

Dajmler i PayCash su se složili da ne otkrivaju detalje nabavke. Nije još jasno koji će delovi PayCash-ovih preduzeća kriptovaluta biti obuhvaćeni i da li će i dalje raditi.

U saopštenju Dajmler uglavnom pokazuje interesovanje za e-novčanike i e-plaćanja kojima upravlja PayCash. Bilo bi interesantno ako bi prihvatanjem PayCash-a bilo moguće kupiti auto direktno od Mercedesa i platiti ga u Bitkoinima.

Međutim u međuvremenu još uvek je moguće da se kupe kola preko nekih predstavništva u Bitkoinima i budite uvereni da uvek možete trgovati svoj Bitkoin i od dobiti koje ste napravili prošle godine častiti sebe novim kolima.