Dajmler, nemačka multinacionalna korporacija koja stoji iza brenda Mercedes-Benz, udružila se sa evropskim blokčein startapom Riddle&Code kako bi obezbedila otvoreno rešenje za hardverski novčanik, navodi se u saopštenju za medije startapa, objavljenom 22. jula. 

Prema saopštenju za medije, novčanici za automobile imaju širok spektar slučajeva upotrebe, kao što su: pozajmljivanje automobila, autonomna vozila, razmena sigurnosnih podataka u realnom vremenu i pametna gradska okruženja za smanjenje zagušenja i niže premije osiguranja. Direktor startapa Tim Furstner je izjavio:

“Autonomna vozila moraju da se dosledno ponašaju kako bi im se verovalo. Automobili su već postali kompjuterski uređaji. Siguran identitet osigurava da su nadležni organi odobrili kod koji je izvršen unutar vozila i pouzdanost razmenjenih podataka. RIDDLE&CODE osigurava ovo svojim kriptografskim hardverom i koristi registre kako bi prilagodio automobile budućim tržištima.”

Novčanik o kojem je reč je navodno izgrađen oko vlastitog sigurnosnog rešenja za čuvanje podataka Secure Element 2.0 i navodno osigurava siguran identitet za vozila. Prema autoru saopštenja za medije, spajanje ove vrste identiteta sa državnim identitetom (registracija) vozila omogućilo bi jedinstvene i sigurne transakcije u registru. 

U saopštenju objavljenom u februaru takođe je objavljeno da je Mercedes-Benz razvio platformu na bazi blokčein tehnologije kako bi se povećala transparentnost i održivost u kompleksnim lancima snabdevanja. Štaviše, u januaru 2017, Mercedes-Benz je kupio platformu za digitalna plaćanja PayCash Europa i time prekinuo glasine da je gigant u procesu pokretanja vlastite usluge plaćanja.

Kako je Cointelegraph izvestio ranije ovog meseca, Simens je pokazao interesovanje za usvajanje rešenja baziranih na blokčeinu. Konkretno, Simens istražuje upotrebu blokčeina u transportnoj industriji.