Proizvođač automobila Mercedes Benz i blokčein startap Circulor zajedno izvode pilot program koji ima za cilj da prati emisiju ugljenika u lancu snabdevanja kobaltom.

Prema saopštenju za javnost od 30. januara, projekat Mercedesa i Circulora predstavlja deo “Inicijative Startup Autobahn” čiji je cilj identifikacija automobila nove generacije. Kompanije će razviti blokčein da bi pratili emisije gasova relevantnih za klimu i količinu recikliranog materijala duž složenih lanaca snabdevanja proizvođača baterijskih ćelija.

Mercedes na kraju namerava da koristi podatke prikupljene tokom ovog pilot programa za razvoj nove flote putničkih automobila bez izduvnih gasova ugljenika.

Ali prvo je kobalt

Projekat će se u početku fokusirati na iznose kobalta, koja su nedavno pokrenula pitanja vezana za poreklo i etiku. Kobalt je ključni mineral za pravljenje litijum-jonskih baterija, a najveći deo proizvodnje kobalta dolazi iz Demokratske Republike Kongo, regiona koji je kritikovan zbog neetičnih uslova za vađenje kobalta. Tokom 2017. godine, Ujedinjene nacije su procenile da je 168 miliona dece bilo u eksploatacionim uslovima rada na globalnom nivou, a oko 40.000 dece se nalazilo u rudnicima kobalta u DRK. To znači da je za kompanije posebno važno da znaju odakle dolaze materijali za njene proizvode.

Pilot-program zasnovan na blokčeinu će preslikati proizvodni tok ovih materijala i njihove emisije ugljenika, kao i evidentirati koliko se recikliranog materijala koristi u lancu snabdevanja.

To će navodno pomoći Mercedesu da utvrdi da li kompanije-partneri poštuju njuhove zahteve za održivost, posebno kada je reč o ljudskim pravima.

Proizvođači automobila postepeno prihvataju blokčein

Mercedes nije prvi proizvođač automobila koji se okrenuo blokčein tehnologiji u pitanjima održivosti i etičkog snabdevanja proizvodima. Volvo je sarađivao sa Circulor-om kako bi pronašao sirovine kroz lanac snabdevanja do svog proizvođača baterija, a potom i sa Volvo automobilima.

Indijski proizvođač automobila Tata Motors objavio je nameru da integriše blokčein rešenja u svoje unutrašnje procese prošlog septembra. Firma želi da primenjuje rešenja zasnovana na blokčeinu u različitim aspektima automobilske industrije, uključujući tržište parkinga, algoritam predviđanja potražnje i praćenje kvaliteta goriva u realnom vremenu.