Južnokorejski mobilni sms gigant Kako Corp predstvaio je testnet verziju svoje nove blokčein platforme u ponedeljak, 8. oktobar - dok je formalno pokretanje platforme najavljeno za prvi kvartal 2019. godine - izveštava lokalni medijski servis Korea Herald.

Platforma, nazvana Klaytn, je izdanak Kakao-ove filijale Ground X-a. Fokusiran na decentralizovane aplikacije (DApps), programeri trenutno rade sa oko desetat domaćih i stranih partnera na eksperimentisanju sa novim ekosistemom.

Sastanak na kome će se predstaviti Klaytn će se nastaviti i tokom nedelje u sklopu San Francisko blokčein nedelje - izveštava Koreja Herald.

"Popularizacija blokčeina zahteva obezbeđivanje praktične blokčein usluge za masovno usvajanje, čime se potvrđuje vrednost i korisnost blokčein tehnologije", navodi Herald citirajući generalnog direktora Džejsona Hana koji je zatim dodao:

"Da bismo uspeli, Ground X je dizajnirao Klaytn koji može pružiti lagano i prijateljsko okruženje za krajnje korisnike, servis provajdere i programere u isto vreme".

Korisničko "okruženje" je u stvari uklonilo mnoge standardne karakteristike blokčein platformi kao što su novčanici (wallet), adrese i privatni ključevi, a programeri takođe imaju privilegovanu brzinu transakcije za svoj in-platform token, za koji kažu da će omogućiti 1500 transakcija u sekundi.

Kakao je postao sve aktivniji u blokčein sferi sa projetkima koji streme ka raznim sektorima korporacije i njegovih filijala.

Ground X je prvobitno najavio svoje planove još u martu, u isto vreme kada je negirao da planira da koristi ICO za prikupljanje sredstava putem distribucije tokena i potom je nagovestio da bi umesto toga koristio privatni plasman.


 

Pripremio: Bojan Zečević