Sve kripto berze i banke koje pružaju kripto usluge u Meksiku biće u obavezi da dobiju dozvolu od Banke Meksika (Banxico), 10. septembra je objavljeno u službenom glasniku meksičke Vlade, Diario Oficial de la Federacion.

U pismu pod nazivom "Opšte odredbe o poslovanju u vezi sa elektronskim platnim fondovima" navedeno je da je Banxico odgovoran za izdavanje dozvola vezanih za kripto. Da bi ga dobili, kompanija koja radi u digitalnim valutama mora da obezbedi detaljan poslovni plan zajedno sa opisom svog poslovanja, provizijama koje planiraju da naplaćuju i mehanizmom koji će koristiti za potvrđivanje identiteta klijenta.

Pored toga, bankama nije dopušteno da korisnicima omogući dostupnost kriptovaluta ako su njihovi računi kreirani istog dana. Finansijski subjekti su takođe obavezni da identifikuju sve kupce koji su uključeni u trgovinu kripto valutama. Štaviše, svaka imovina koju je korisnik kupio mora proći kroz dodatne provere validacije. Na Banxico, ove mere će pomoći sprečavanju pranja novca i nedozvoljenih aktivnosti.

Prema izveštaju novinara Criptonoticias, institucije koje su zainteresovane za prijem u Banxico moraju da dostave svoje prijave do 11. septembra. Međutim, mogu se ponovo prijaviti i u martu 2019. kada se očekuje da će novi zakon o fintech zakonima biti usvojen.

Uprkos novim propisima koje je izdao Banxico, Meksiko će se suočiti sa kriptovalutnim bumom do kraja 2018. godine, izjavio je Amir Manzur, osnivač lokalne kripto berze Cubobit. Manzur je rekao meksičkom Forbes-u da će uvođenje sveobuhvatnog zakona o fintehu u martu samo ojačati poverenje potrošača u digitalne valute, ohrabrujući ljude da i dalje investiraju.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić