Meksiko samo jedan potpis deli od regulative za kriptovalute nakon što je zakon o uspostavljanju njihovih pozicija prošao glasanje u donjem domu 2. marta, prenosi Rojters.

Kombinujući nove rezolucije o finteh uopšteno, uključujući kraudfanding i različite aspekte poslovanja kirptovalutama, predlog zakona sada samo zahteva potpis predsednika Enrikea Penje Nieta pre nego što stupi na snagu.

Tačni detalji zakona koji će se primenjivati na kripto kompanije biće naznačeni kasnije kao takozvani "sekundarni" zakoni, a trenutna “inkarnacija” zakona sadrži više generalizovanih podataka koji su dogovoreni kada je zakon odobren od strane Meksičkog Senata (5. decembar prošle godine).

Kako Rojters objašnjava, nove uredbe "će dati finteh kompanijama veću regulatornu sigurnost oko pitanja kao što su kraudfanding, metodi plaćanja i pravila koja okružuju kriptovalute kao što je bitkoin".

Tako se Meksiko pridružio odabranoj grupi velikih jurisdikcija koje primenjuju čvrsta i brza pravila za kriptovalute.

"Za nas je to bila pobeda za sektor, zato što se radi na međunarodnom nivou", navodi Felipe Valjeho, direktor javne i regulatorne politike na lokalnoj berzi Bitso koji je ovu izjavu dao za Rojters prošlog decembra.

Ova godina je obeležena povećanjem napora vlada širom sveta da regulišu kriptovalute.

Brzim pokušajima Južne Koreje da uspostave red na tržištu do sada je dovelo do "mešovitog"  uspeha. Ove nedelje, Singapurska centralna banka je takođe najavila da "procenjuje" svoju kripto okolinu da vidi da li je regulativa neophodna zbog "zaštite investitora".


 

Pripremio: Bojan Zečević