Predstavnički dom u Mičigenu usvojio je 9. aprila zakon HB 4102 koji bi uključio kriptovalute u krivične zakone u vezi sa nezakonitim radnjama za finansijsku dobit.

Mičigenski zakonodavci glasali su za uvođenje amandmana na različite delove mičigenskog krivičnog zakona, navodeći da će kriptovaluta biti uključena u odredbe koje se odnose na pranje novca, proneveru, prevare s kreditnim karticama i finansijske transakcije koje uključuju imovinsku korist od krivičnog dela.

Zakon takođe zabranjuje sakupljanje kriptovaluta - ili bilo koje valute - za borbu, mamljenje ili ubijanje životinja.

Državni predstavnik Rajan Berman izjavio je za Detroit News da je zakon inspirisan slučajem vezanim za borbe pasa, u kojem je organizator procesuiran, ali ne i pojedinačni učesnici, jer su položili svoje opklade koristeći kriptovalutu, što nije bilo izričito zabranjeno.

Berman je rekao da novi zakon predviđa preko potrebno ažuriranje postojećih krivičnih zakona, od kojih su neki napisani devedesetih godina. Dodao je:

„Digitalno je trenutno deo naše ekonomije. To je deo našeg društva. Sada će to zapravo biti uneseno u zakon."

Zakonodavstvo takođe definiše kriptovalutu kao „digitalnu valutu u kojoj se tehnike kodiranja koriste za regulisanje proizvodnje valuta i proveru transfera sredstava, a koje deluju nezavisno od centralne banke.“

Predstavnički dom izglasao je 108-1, što znači da će zakon sada biti upućen Državnom senatu na dalje razmatranje.

Prošlog juna, državno zakonodavstvo u Mičigenu uvelo je dva zakona koji klasifikuju izmenu podataka na blokčeinu kao zločin. HB 6257 kaže da će svaka osoba koja "lažno napravi, izmeni, krivotvori javnu evidenciju" i namerava da "povredi ili prevari drugu osobu", biti procesuirana za "krivično delo za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od najviše 14 godina".

Drugi zakon, HB 6258 menja postojeći mičigenski zakonik kako bi uključio definicije tehnologije distribuiranog registra (DLT) pored kriptovalute. Oba zakona su krajem prošle godine prosleđena Odboru za pravosuđe Senata, nakon čega nisu preduzete nikakve mere.