Do pre nekoliko godina, najveće banke i korporacije na svetu su bile zauzete otvorenim ruganjem i odbacivanjem bitkoina i svega u vezi sa njim. Danas, te iste korporacije se trude da maksimalno iskoriste sve blagodeti bitkoin tehnologije, koja je njihovu učinila zastarelom.

U utorak su Microsoft i Banka Amerike/Merrill Lynch najavili novo značajno partnerstvo za korišćenje bitkoinove blockchain tehnologije za unapređenje finansijskih transakcija između potrošača, biznisa i bankarskog sektora. Ovo je objavljeno na trodnevnoj godišnjoj konferenciji Sibos u Ženevi.

“Cilj nam je da povećamo efikasnost i smanjimo rizik u našim poslovanjima u okviru trezora pomoću blockchain tehnologije u kooperaciji sa Bankom Amerike/Merrill Linch.”, najavila je Ejmi Hud, CFO Microsoft-a. “Kompanije širom sveta, uključujući i Microsoft, podstiču svoj digitalni razvoj, a kao najveći podsticaj vide u korišćenju blockchain tehnologije.”

Integracija Azure-e

U središtu saradnje će biti Microsoft Azure platforma, koja je uvedena u novembru prošle godine. Dizajnirana je kao prozor za testiranje aplikacija zasnovanih na blockchain tehnologiji. Ključna korist ove aplikacije će biti stvaranje daleko bržih, jeftinijih i efikasnijih transakcija, kao što je bio slučaj dugi niz godina sa bitkoin protokolom, koje sadašnje nasleđe bankarskog sistema može da iskoristi.

Industrije širom sveta, a posebno banke, žele da pronađu načine da postanu efikasne, ali bez decentralizacije svog poslovnog modela. Integrisanjem nekih verzija blockchain tehnologije može pomoći Banci Amerike da unapredi operacionalizaciju u narednim godinama. Razvoj i testiranje prvobitne aplikacije, izgrađene za optimizaciju akreditiva, je već u toku.

“Potencijalna korist od blockchain tehnologije će pomoći efikasnijem i smislenijem radu lanca snabdevanja klijenata. Ovaj projekat je još jedan primer naše kontinuirane posvećenosti da uvedemo finansijske inovacije zarad poboljšanja globalne trgovine.”, rekao je Ather Vilijams, šef Global Transaction Services u Banci Amerike/Merrill Lynch.

Ovo je prilično velika stvar, s obzirom na činjenicu da je Microsoft uradio veoma dobar posao integrišući Azure platformu u globalni bankarski sistem. Više od 80% najvećih svetskih banaka su Azure-ovi korisnici. Osim toga, više od 75% sistemski važnih finansijskih institucija koriste Azure.

Ko zna? Možda oni mogu da trenutni trodnevni-transferni sistem smanje na dva, tri sata u narednih par godina. To bi ipak bilo znatno duže od prosečne bitkoin transakcije, ali ipak, niko nije savršen.