Microsoft Corporation, multinacionalna tehnološka kompanija sa centralom u Vašingtonu, objavila je da će kompanija i dalje prihvatati bitkoin uplate, bez obzira na kontraverze oko Ethereum-a i Microsoft Azure.

“Nastavićemo da podržavamo bitkoin za dodavanje novca na vaš Microsoft nalog koji možete koristiti za kupovinu sadržaja u Windows i Xbox prodavnicama. Izvinjavamo se za netačne informacije koje se nenamerno postavljene na Microsoft-ovom sajtu, koje su ispravljene“, rekao je portparol Microsofta.

Tiho uklanjanje

Microsoft je 13.03.2016. uklonio svoju podršku za bitkoin uplate u Windows 10 prodavnici, onemogućavanjem korisnicima da kupe Windows 10 proizvode pomoću bitkoina. Na FAQ stranici pojavio se tekst – “Više ne možete koristiti bitkoine na vašem Microsoft računu. Postojeće stanje na vašem računu će biti dostupno za plaćanja, ali ne mogu biti vraćeni.“

Netačna izjava Microsoft tima brzo je privukla veliku pažnju i o toj temi se pričalo na raznim bitkoin forumima, Reddit-u, pa su korisnici izrazili svoje nezadovoljstvo zbog ovakve odluke.

Mnogi korisnici su verovali da je kompanija povukla opciju zbog malog prometa. Međutim, taj problem je zanemaren nakon izjave podpredsednika Microsoft Universal Store-a, Erika Lokarda:

“Za nas, u pitanju je davanje opcija i pomaganje ljudima. Korišćenje digitalnih valuta, kao bitkoin, koje iako nisu još uvek mainstream, sve više raste. Očekujemo da će se taj rast nastaviti.“

Mnogi članovi bitkoin zajednice su smatrali da je Microsoft ukinuo opciju zbog Microsoft Azure-ovog fokusiranja na razvoj klaud servisa zasnovanog na Ethereum-u.