Microsoft-ova cloud platforma Azure je predstavila proof-of-authority (PoA) algoritam na svom proizvodu koji se nalazi na itirijumovom (ETH) blokčeinu, prema blog postu od 7. avgusta.

Novi algoritam itirijum mreže navodno će omogućiti "efikasniji" način izgradnje decentralizovanih aplikacija (DApps) za privatne ili konzorcijumske mreže, gde su "svi učesnici konsenzusa poznati i poštovani".

Za razliku od proof-of-work (PoW) algoritma - postojeći protokol za Azure - PoA algoritam zasnovan je na principu odobrenih identiteta ili validatora na blokčeinu, i ne zahteva konsenzus za izvršavanje transakcija.

Novi itirijum proizvod na Azure-u opremljen je nizom karakteristika kako bi osigurao njegovo ispravno funkcionisanje i sigurnost, kao što je ‘identity leasing’ sistem, Parity-ova podrška za ‘web-assembly’, Azure Monitor i Governance DApp.

Identity leasing sistem namerava da osigura da, dok svaki član poseduje "suvišne konsenzusne nodove", nijedna dva čvora ne mogu imati isti identitet. Sistem obezbeđuje zaštitu identiteta čak i u slučaju virtuelne mašine (VM) ili prekida, tako da novi nodovi mogu "brzo da postanu ponovo operativni i da nastave identitete prethodnih nodova".

Parity-eva podrška za web-assembly ima za cilj da pojednostavi proces izgradnje pametnih ugovora, omogućavajući korisnicima da ih napišu na jezicima koji su poznatiji od postojećeg programskog jezika, Solidity, na ETH blokčeinu. Blog post beleži da će programeri sada moći da programiraju DApps na jezicima poput C, C ++ i Rust.

Governance DApp rešenje namerava da pojednostavi glasanje i validaciju u procesu učešća u konzorcijumu. Omogućavajući ovu funkciju, programeri pružaju klijentima nivo odvajanja (abstraction), koji omogućava programerima da sakriju sve relevantne podatke o objektu kako bi smanjili složenost i povećali efikasnost.

Governance DApp će takođe osigurati da svaki član konzorcijuma ima kontrolu nad svojim ključem, što omogućava potpuno zaštićeno potpisivanje izabranog korisničkog novčanika, piše u blog postu.

Microsoft je prvi put najavio pokretanje Azure platforme bazirane na itirijumovom blokčeinu krajem 2015. godine. Osnovan 2010. godine, Azure obezbeđuje globalnu mrežu centara za podatke kojima upravlja Microsoft za razvoj, testiranje, primenu i upravljanje aplikacijama i uslugama.

Ranije u junu, R3 blokčein konzorcijum najavio je da je firma - zajedno sa 39 globalnih finansijskih kompanija - uspešno testirala svoju ‘know your costumer’ (KYC) aplikaciju, sa ukupno 45 nodova na Microsoft Azure-u.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić