Microsoft, tehnološki gigant sa sedištem u Vašingtonu, zvanično je objavio svoje planove za širu podršku bitkoinu u narednom izdanju programa Excel 2017, što bi omogućilo korisniku da izračuna, formatira i analizira bitkoin na platformi.

Martin Batler, direktor u Microsoftu, navodi:

“U 2017., Excel će biti u stanju da prepozna, formatira, obračunava i analizira brojeve izražene u bitkoin valuti. Nova funkcija će biti dostupna za Excel u okviru: Windows 10, Android, Mac OS i iOS, a obuhvataće i Excel Mobile verziju.”

Bitkoin ekspert Alister Majln je prvi podelio na društvenim mrežama integraciju bitkoina sa Microsoft-om. Bitkoin zajednica je reagovala pozitivno i izrazila oduševljenje prema naporima kompanije u predvođenju opšteg usvajanja bitkoina.

Microsoft opisuje bitkoin kao valutu

Dok je korisnicima bitkoina i entuzijastama bilo očigledno, velike korporacije, vladine agencije i finansijske institucije su izbegavale izraz “valuta” u opisivanju bitkoina u proteklih nekoliko godina.

Većina najvažnijih investitora i korisnika odnose se prema bitkoinu kao prema sredstvu, iako se u raznim regionima sveta  koristi kao digitalna valuta.

Tokom 2016., sa stanovišta glavnih medija i investitora se dosta promenilo. Globalna ekonomska nestabilnost i finansijski problemi su uticali da u zemljama poput Indije, Kine i Venecuele ljudi nisu imali druge opcije nego da koriste bitkoin kao sredstvo očuvanja vrednosti usled demonetizacije određenih novčanica, nedostatka novca, ubrzane devalvacije valute i uskog odliva kapitala.

Do kraja prošle godine, investitori i trgovci su počeli da ga smatraju za digitalnu valutu i jedino sigurno utočište za sredstva koja imaju kapacitet i sposobnost da spreče finansijske probleme i ekonomsku nestabilnost. Takođe, nadmašila je svaku valutu i imovinu u 2016. godini, što je dovelo do povećanja potražnje za bitkoinom.

S obzirom na prethodne događaje i ključnu ulogu bitkoina u zaštiti bogatstva većine domaćinstava i preduzeća u proteklih 12 meseci, Microsoft je definisao bitkoin kao valutu za milione korisnika koji koriste Microsoft Office na dnevnoj bazi.

Microsoft-ovo učešće u kriptovalutnoj industriji

Microsoft-ov razvojni tim je takođe ozbiljno umešan u razvoj i primenu različitih platformi zasnovanih na blokčeinu. Pre svega, Microsoft je pokrenuo Azure Blockčein kao uslužnu platformu, u kojoj velika preduzeća mogu da koriste blokčein da bi olakšle izmirenje finansijskih podataka.

Microsoft je, takođe, podržao ETC-ove meetups-e i druge bitkoin i blokčein kompanije, pokazujući svoj entuzijazam prema razvoju industrije kriptovaluti.