Microsoft je izbacio nove alate za razvoj Azure blokčeina za itirijum blokčein, navodi se u objavi na Microsoft Azure blogu 6. maja.

Nova ponuda će omogućiti ekstenziju za Microsoft-ov Visual Studio Code, a dizajniran je da pomogne developerima koji prave aplikacije na novu blokčein-kao-usluga (BaaS) platformu Microsoft-a, Azure blokčein servis.

Novi alati takođe se mogu koristiti i za stvaranje aplikacija na itirijum mreži i omogućuje developerima da koriste blokčein alate otvorenog koda poput Solidity i Truffle.

Dok Solidity i drugi alati za Visual Studio Code već postoje, u blog objavi se navodi da je ovo prvi put da su navedeni alati zvanično dostupni od Microsoft-a.

“Ovo još više dokazuje stepen investicije i posvećenosti koju Microsoft pokreće ka primeni DLT tehnologije u Enterprise-u ili čak i na javnim blokčein mrežama.

Programski kod novih alata, koji su kompatibilni sa Windows kao i MacOS operativnim sistemima, dostupni su na Github.

Kao što je prethodno saopšteno, američki prodajni lanac kafe Starbaks najavio je ove nedelje da će koristiti Azure blokčein servis Microsoft-a kako bi pratio proizvodnju kafe. Ova inicijativa je deo blokčein projekta pod nazivom “Od zrna do šolje”.

Azure blokčein servis trenutno podržava Quorum - itirijum platforma otvorenog koda koju podržava JPMorgan Chase - i navodno će pojednostaviti korišćenje konzorcijum blokčein mreža, od stvaranja do modifikacije.

U maju 2018. godine, MIcrosoft Azure je izbacio svoju uslugu za stvaranje blokčein aplikacija, Azure blokčein radionica, koja je dizajnirana da pojednostavi razvoj blokčein aplikacija tako što se unapred pruža infrastruktura.

U oktobru 2018. Godine, Nasdaq je najavio da će integrisati Azure blokčein tehnologiju u sopstvenom finansijskom okviru sa očekivanjem da će Azure povećati brzinu transakcija.
 

Pripremio: Marko Mihajlović