Microsoft je otkrio svoje planove za integraciju decentralizovanih sistema identifikacija (DIDs) koji se  temelje na blokčeinu u svoju aplikaciji Microsoft Authenticator, objavljeno je u blog postu u ponedeljak 12. februara.

Kao što je objavljeno u postu, Microsoft želi da pruži novi model digitalnog indetiteta koji ne bi bio kontrolisan od strane bilo koje centralizovane ustanove i garantovao bi potpuno privatno skladištenje podataka, omogućavajući tako pojedincima potpunu kontrolu “nad svim elemetnima (njihovih) digitalnog indetiteta”.

Nakon razmatranja nekoliko opcija za decentralizovane sisteme indentifikacije, Microsoft je u saopštenju izneo podatak da je blokčein najprikladniji sistem za taj zadatak:

“Neki javni blokčeinovi (bitkoin, itirijum, lajtkoin) obezbeđuju čvrstu osnovu za utemeljenje DID-a, snimanje DPKI (decentralizovana infrastruktura javnih ključeva) operacija i čuvanje potvrde.”

Microsoft planira da doda DID podršku svojoj aplikaciji Authenticator za upravljanje podacima o indetitetu i kriptografskih ključeva. Aplikaciju koja je lansirana u avgustu 2016. godine koriste milioni ljudi, navodi kompanija.

U oktobru 2017. godine, Cointelegraph je izveštavao da su brojne vlade na globalnom nivou razmišljale o usvajanju sistema upravljanja indetitetom zasnovanim na blokčeinu, kako bi na taj način preneli kontrolu podataka sa vlada ili korporacija na pojedince.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić