Dva nova Majkrosoftova patenta otkrivaju da ova frima pokušava da poboljša svoja blokčein rešenja upotrebom “trusted exectuion environments-a” (TEE). Dva zahteva za patente su podneta u američkoj kancelariji za patente (USPTO) 9. avgusta.

Oba patenta opisuju kako bi upotreba TEE-a mogla dodatno da poboljša sigurnost u blokčein mreži, koja zahteva da određeni nodovi budu nodovi validatori (VNs) u okviru blokčeina.

Po patentima podnetim od strane Majkrosofta, TEE može da pomogne u podizanju bezbednosti u mreži na sledeći način:

“U jednom primeru, prvi nod je odobren. Tokom odobravanja prvog noda, predefinisan tip blokčeina ili neki drugi sigurnosni protokol može da bude odobren i predefinisana lista članova može da se čuva u TEE-u prvog noda.”

Prema patentu, ne samo predefinisani protokol ili lista članova, već potencijalno i niz drugih ranije dogovorenih radnji mogu da se čuvaju na TEE-u. Patent opisuje kako upotreba TEE sistema može sa velikom sigurnošću da verifikuje nove članove sistema koji poseduju iste informacije koje su skladištene na prvom nodu TEE-a.

Majkrosoftov drugi patent opisuje kako TEE može da verifikuje transakcije na blokčein mreži. Isti TEE sistem može da stvori okruženje od poverenja u kome drugi VNS-ovi na mreži ne bi morali da “se menjaju radi potvrđivanja” što bi dozvolilo prethodno odobrenom etintetu da “direktno” šalje “ažurirano zvanično stanje” date transakcije:

“U nekim primerima, cela mreža prihvata transakcije, uključujući i čeinkod transakcije, i blokčein se odmah ažurira. U drugim primerima, nema potrebe za kopijom transakcija kako bi se potvrdio blok.”

Prošle nedelje, Cointelegraph je preneo vest da je Majkrosoftova cloud platforma Azure na bazi Itirijuma zamenila postojeći proof-of-work (PoW) konsenzus sa proof-of-authority (PoA) algoritmom. Majkrosoft je rekao da će novi algoritam poboljšati efikasnost pravljenja decentralizovanih aplikacija (DApps) u privatnim blokčein mrežama.

 

Pripremio: Stevan Kostić