Majk Novograc, bivši partner Goldman Sachs-a i osnivač Galaxy Digital-a, tvrdi da bitkoin (BTC) zauzima jedinstveno mesto u kripto sektoru. Novograc je to izjavio tokom intervjua za Blumberg TV 13. februara.

Razmišljajući o širenju sektora, sa tim da su se mnoge kriptovalute borile sa bitkoinom (BTC) za funkciju sredstvo očuvanja vrednosti, Novograc je izjavio:

“U periodnom sistemu postoji samo 118 elemanata, a od toga samo jedno je zlato [...] Bitkoin će postati digitalno zlato, mesto gde će vaš novac biti suveren. To nije američki novac, nije kineski novac, već je suveren. Suverenost dosta košta, trebalo bi.”

Dok Novograc ne pruža razlog za jedinstvenost bitkoina, on je predložio da dok blokčein u osnovi pruža čvrst sistem za bezbednu razmenu vrednosti, ne trebaju sve kriptovalute da zavise od njegovog potencijala za maksimalnu sigurnost. Nasuprot digitalnom zlatu, manje vredne transakcione kriptovalute mogu bolje da prođu, menjajući sigurnost za bolju efikasnost, izjavio je Novograc.

Bitkoin, koji se nedavno spustio na nivo od 3.400 do 3.600 dolara, dostigao je svoju donju vrednost, zagovara Novograc, i sigurno ima potencijal da ide iznad. Citirajući 8.000 dolara kao moguću vrednost za određeno vreme, Novograc veruje da “nećemo ponovo stvoriti balon”.

Razmišljajući o produženoj kripto zimi, Novograc se našalio govoreći kako je prošla godina pokazala “koliko bolni mogu biti probušeni baloni”. Sada nakon što je maloprodajna manija oslabila - i sa tim naduvana procena brojnih digitalnih imovina - preduzetnik je predložio da će sektor kao celina proći kroz strukturnu promenu, od toga da je “revolucija ljudi” do toga da je “revolucija vođena od institucije”.

Novograc je primetio da se polako stvara kritična infrastruktura koja je protrebna institucionalnim investitorima - iako je privremeno usporeno zbog gašenja američke vlade. Nova kastodi rešenja od Bakkt platforme ICE-a i ulazak Fidelity-a u sektor pokazuje da je institucionalna prekretnica “tek počela”.

Kako je saopšteno, dok tradicionalne finansijske institucije poput Fidelity-a tek ulaze u kripto sektor, veteranske kompanije poput kripto berze Coinbase su takođe uvela sopstvena kastodi rešenja za institucionalne klijente.

Gledište Novograca dele i analitičari poput revizorske kompanije sa sedištem u Holandiji KPMG, koja je prošle jeseni tvrdila da je institualizacija “potreban korak za kripto kako bi se stvorilo poverenje.”

 

Pripremio: Marko Mihajlović