Osnivač Galaxy Digital-a i kripto entuzijasta Majk Novogratc je predvideo da bitkoin (BTC) ima još dosta prostora za rast nakon skorašnjeg “spektakularnog skoka cene”.

Sa cenom bitkoina koja kruži oko 11.000 dolara u vreme pisanja vesti, Novogratc je 3. jula izjavio za Blumberg TV da je rast novčića do 14.000, a zatim korekcija na dole bili očekivani s obizrom na istorijska kretanja. On predviđa da će na tržištu doći do konsolidacije u rasponu između 10.000 i 14.000 dolara na neko vreme pre nego što novčić uđe u sledeću etapu u kojoj će otići znatno više na gore.

“Mislim da neću prodavati sledeći put kada bude dostigao nivo od 14.000 dolara”, rekao je on. “Mislim da će sledeći put doći blizu nivoa od 20.000 dolara  [...] Ne očekujem da će to biti u narednih nekoliko nedelja, očekujem da će to biti do sredine ili krajem četvrtog kvartala.”

Pionir u sferi kripto-komercijalnih banaka je izjavio da su parabolična kretanja cene kriptovalute prouzrokovani realnim razlozima, ukazujući na ulazak Fejsbuka u sektor sa libra novčićem i činjenicom da su giganti poput Visa i Mastercard-a se pridružili konzorcijumu Libra. I nastavlja:

“Najveće kompanije na svetu - imali smo investicije i od strane fondacija Jejl, Harvard i Stenford. Odjednom smo dobili odgovor na pitanje o institucionalizaciji.”

Na duži rok, Novogratc je tvrdio da bitkoin gradi svoju nišu kao oblik digitalnog zlata i da možemo da očekujemo vrednost od 40.000 dolara i potencijalno mnogo veću u dužem vremenskom periodu.

Imajući u vidu trenutnu tržišnu kapitalizaciju zlata od 8,5 triliona dolara, bitkoin ima još dosta kako bi ga sustigao, ali je naglasio da je novčić legitimizovan kao prava, trajna imovina sa fiksnim snabdevanjem i snažnom tehnologijom.

Novogratc je uporedio bitkoin sa drugim novčićima kao što su iter (ETH) i XRP, sugerišući da se ove kriptovalute suočavaju sa znatno većom konkurencijom.

Činjenica da su altkoini zabeležili manji skok cena tokom nedavnog skoka je znak da je tržište postalo racionalnije, rekao je on.

Takvim projektima još uvek treba vremena da izgrade tehnologiju koja će ostvariti njihove težnje - u slučaju Itirijuma, da bi uspeli da postanu #decentralizovani superkompjuter na web 3.0” koji je skalabilan i dovoljno efikasan za masovno usvajanje. On je tako prognozirao da smo dve do tri godine daleko od realnog rasta u sferi altkoina.

U kratkoj napomeni o trenutnom stanju kripto regulative, Novogratc je naglasio da Sjedinjene Države ne uspevaju da da drže korak sa sektorom, ali da će sa ulazak Fejsbuka, Visa i Mastercarda u sektor poslužiti kao poziv na buđenje da je regulativa potrebna.

Kako je saopšteno, Novogratcovi novi komentari su u skladu sa njegovom nedavnom analizom da će BTC verovatno ostati u konsolidaciji između 10.000 i 14.000 dolara, bez obzira na svakodnevnu volatilnost.