Studija Crescent Electric-a (CESCO), kompanije koja se bavi snabdevanjem električne energije,  pokazuje da je država Luizijana najjeftinija država u SAD za rudarenje bitkoina.

Rudarenje digitalnih valuta zahteva puno struje, a stope snage se razlikuju u svakoj državi.

Na osnovu najnovije studije CESCO-a o troškovima rudarenja kriptovaluta širom SAD-a, trenutno je najjeftinije za rudarenje bitkoina u Luizijani - troškovi električne energije od 9.87 centi po vatu postavljaju prosečnu cenu rudarenja jednog Bitkoina na 3.224 dolara.

Ovo je značajno jeftinije od trenutne cene bitkoina, koja se trenutno trguje na oko 16.500 dolara po novčiću.

The cost to mine 1 bitcoin in USA

Gde je još u SAD jeftino za rudarenje?

U njihovoj studiji CESCO je, takođe, procenio troškove bitkoin rudarenja zasnovanog na potrošnji električne energije tri najpopularnije opreme za rudarenje, a to su AntMiner S9, AntMiner S7 i Avalon 6, kao i dnevni prosek svakog riga. Ove brojke su zatim pomnožene prosečnom stopom električne energije u svakoj državi.

Pored Luizijane, ostalih pet najboljih država sa najnižim troškovima za rudarenje bitkoina su Ajdaho (3.289 dolara po tokenu), Vašington (3.309), Tenesi (3.443) i Arkanzas (3.505).

Studija takođe navodi najskuplje države za rudarenje digitalnih valuta. Na spisku najskupljih država vode Havaji, gde je prosečna cena rudarenja od 9.483 dolara po novčiću.

Posle Havaja, najskuplje države za rudarenje bitkoina su: Aljaska (7,059 dolara), Konektikat (6,951 dolara), Masačusets (6,674 dolara) i Nju Hempšir (6,425 dolara).

Sve veće interesovanje za kriptovalute je praćeno rastućom zabrinutošću zbog energije potrebne za rudarenje kripta, odnosno bitkoina.

 

 

 

Pripremio: Nikola Mosurović